Ministerul Sănătății a reintrodus oficial specialitățile “farmacie generală” și “industrie farmaceutică și cosmetică” pentru rezidenți, cu o durată de 3 ani

Ministerul Sănătății a reintrodus oficial specialitățile “farmacie generală” și “industrie farmaceutică și cosmetică” pentru rezidenți, cu o durată de 3 ani
noiembrie 22 11:11 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Ministerul Sănătății a reintrodus specialitățile “farmacie generală” și “industrie farmaceutică și cosmetică” în nomenclatorul de specialități pentru rezidenți începând din 2020, cu o durată a rezidențiatului de 3 ani.

Astfel, un ordin publicat vineri în Monitorul Oficial prevede că “începând cu rezidențiatul din anul 2020 se reia formarea în specialitățile ”farmacie generală” și ”industrie farmaceutică și cosmetică””.

Proiectul de act normativ a fost prezentat de 360medical.ro la începutul lunii octombrie.

Noul ordin completează ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.

Ordinul a fost elaborat la solicitarea Colegiului Farmaciștilor din România, transmisă printr-o adresă din iulie 2019.

Cele două specialități au mai figurat în nomenclator, formarea lor fiind sistată cu seria de rezidenți 2001 pentru specialitatea ”farmacie generală” și respectiv cu seria de rezidenți 2006 pentru specialitatea ”industrie farmaceutică și cosmetică”.

“Solicitarea este motivată de numărul mare de pacienți care se adresează în fiecare an farmaciilor cu circuit deschis, precum și de lipsa specialiștilor care să poată evalua producătorii de medicamente și cosmetice, în contextul apariției Directivei Europene privind medicamentele contrafăcute”, se menționa în referatul de aprobare al proiectului de ordin.

Propunerea Colegiului Farmaciștilor din România a fost sprijinită de universitățile de medicină și farmacie București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași și Târgu Mureș.

În urma reintroducerii celor două specialități, “rezidenţii confirmați în specialităţi pentru care, sub incidenţa normelor anterioare, s-a sistat formarea, îşi continuă pregătirea şi susţin examenul de specialist în specialităţile în care au fost confirmaţi”, prevede noul ordin.

“Aceştia au acces la formare în a doua specialitate, în condiţiile prevăzute de normele în vigoare”, mai arată actul normativ.

Ordinul, așteptat de reprezentanții farmaciștilor

Semnarea ordinului era așteptată de către reprezentanții farmaciștilor. Săptămâna trecută, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România, Răzvan Prisada, a pledat, într-un interviu acordat 360medical.ro, pentru reapariția celor două specializări desființate, în special pentru reintroducerea specialității de farmacie generală, care îi privește pe farmaciștii care lucrează în farmaciile comunitare.

Potrivit statisticilor Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), în prezent în România activează circa 1.000 de farmaciști în farmaciile de spital. Aceștia nu sunt, însă, corect încadrați și recunoscuți în echipa spitalicească.

,,Noi sperăm din tot sufletul să fie un proiect care să fie asumat și de noua conducere a Ministerului Sănătății încât el să devină realitate și să ne întoarcem măcar la situația în care aveam 4 categorii de specializări, cu mare accent pe Farmacia generală pentru că se adresează celui mai mare număr de farmaciști din piață”, a spus vicepreședintele CFR.

Răzvan Prisada a avertizat că România riscă să rămână fără farmaciști specialiști, timp în care țările vecine le oferă acestora posibilitatea de a se specializa.

De exemplu, în Ungaria numai pentru farmacia comunitară există 7 specializări. În Portugalia, farmaciștii pot opta pentru una din cele 4 specializări, iar în SUA pentru una din 5 specializări.

scrie un comentariu

2 Comentarii

Adaugă un comentariu