Ministerul Sănătății a scăzut numărul dozelor de vaccin gripal estimat de medici. Primul venit, primul servit la vaccinare!

Ministerul Sănătății a scăzut numărul dozelor de vaccin gripal estimat de medici. Primul venit, primul servit la vaccinare!
decembrie 04 14:57 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Medicii de familie se plâng că au primit mult mai puține doze de vaccin gripal față de solicitările făcute, motiv pentru care nu pot prioritiza persoanele din categoriile cu risc de gripă la vaccinarea antigripală. Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București- Ilfov a declarat pentru 360medical.ro că ,,în afară de primul venit, primul servit, pur și simplu nu ai cum să mai prioritizezi atunci când primești atât de puține doze încât le epuizezi într-o oră”. Dr. Victor Costache a recunoscut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, că medicii au făcut un estimat și Ministerul Sănătății a scăzut foarte mult acest estimat.

Asociația Medicilor de Familie București Ilfov susține că a depins foarte mult de felul în care s-a organizat fiecare Direcție de Sănătate Publică (DSP), în două- trei județe din țară acestea venind în sprijinul medicilor de familie inclusiv prin asigurarea transportului dozelor de vaccin gripal la cabinetele specialiștilor.

,,Sunt județe unde DSP funcționează impecabil atât în felul cum se organizează vaccinarea cât și în relațiile cu medicii de familie. Există DSP-uri care nu-și organizează eficient în perioada asta toată activitatea de vaccinare, motiv pentru care se solicită mult mai puține doze din depozitul național față de cât solicităm noi medicii, așa încât apar discrepanțe. După ce se anunță la televizor că s-a achiziționat un număr foarte mare de doze și medicii primesc doar 10-15 doze dintr-un număr de 400-500 de doze solicitate, e foarte greu în acel moment, pe de o parte să-ți asiguri tu vaccinarea personalului, fiindcă suntem persoane la risc și cu toate acestea noi niciodată nu primim vaccinul anterior, și să prioritizezi când la tine la cabinet e coadă foarte mare, pentru ca pacienții vin să te întrebe de vaccinul gripal”, a precizat dr. Sandra Alexiu.

Un nou lot de vaccinuri gripale pe 15 decembrie

Ministrul Sănătății a declarat că în procesul de achiziție au existat nenumărate întârzieri și că aceste greșeli au fost repetate în fiecare an.

,,Această criză a vaccinului se repetă în fiecare an și îmi doresc ca la anul să nu mai fie un subiect de media, este neplăcut prin consecințele care se răsfrâng asupra pacienților. Vom încerca să nu mai repetăm aceleași greșeli care s-au făcut în achiziții. Medicii au făcut un estimat și Ministerul Sănătății acest estimat l-a scăzut foarte mult”.

Actualul ministru al Sănătății e de părere că debirocratizarea și noul mod de organizare al instituției, soluții puse în dezbatere în Transparență Decizională, ar putea eficientiza procesul de vaccinare pe viitor.

,,Nu putem soluționa în 4 săptămâni ceea ce nu s-a solutionat anterior. Mai e un lot de vaccinuri care se va livra în jurul datei de 15 decembrie și suntem în legătură cu DSP-urile pentru a eficientiza distribuția stocului existent”, a afirmat Victor Costache.

Medicii de familie se simt discriminați

Atunci când se achiziționează vaccinul gripal se vaccinează întâi categoriile de risc, respectiv personalul medical din spitale, centre de plasament, refugiații, azilanții, la fel și alte grupe care sunt stabilite prin Ordin de ministru al Ministerului Sănătății.

,,Ceea ce rămâne se distribuie la medicii de familie pentru pacienți. Noi suntem puși în ceea ce rămâne la pachet cu pacienții. Deci, nu suntem considerați persoane de risc, așa încât noi primim ultimii aceste doze. E și aceasta o formă de discriminare, care se alătura celorlalte cu care medicii de familie s-au confruntat în timp”, a mărturisit dr. Alexiu.

De la începutul sezonului au fost confirmate 8 cazuri de gripă din care 4 cazuri de gripă cu virus AH3, 1 caz de gripă cu virus AH1, 3 cazuri cu virus B. Potrivit Centrului Național pentru Supraveghere a Bolilor Transmisibile până pe 24.11.2019 au fost vaccinate antigripal 989.456 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu