Ministerul Sănătăţii: Achiziţia de vaccin hexavalent a fost încheiată; dozele vor fi livrate în ţară de săptămâna viitoare

Ministerul Sănătăţii: Achiziţia de vaccin hexavalent a fost încheiată; dozele vor fi livrate în ţară de săptămâna viitoare

Dozele de vaccin hexavalent pentru imunizarea copiilor au fost achiziţionate şi vor fi livrate în ţară începând de săptămâna viitoare, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

Oficialul a susţinut că nu au existat probleme privind stocurile din acest vaccin la nivel naţional, ci doar la nivelul unor judeţe.

"Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi săptămâna viitoare se va livra în ţară. Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut”, a afirmat Adriana Pistol, citată de Agerpres.

Vaccinul hexavalent este asigurat în programul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi distribuit medicilor de familie prin direcţiile de sănătate publică (DSP) judeţene.

Secretarul de stat a subliniat că există un risc foarte redus ca un sugar de două luni imunizat cu vaccin hexavalent să facă poliomielită.

În România, rata de vaccinare împotriva poliomielitei este de circa 75%, nivel considerat suboptim, în condiţiile în care specialiştii consideră că este nevoie de o rată de 80-85%.

Vaccinul hexavalent este o combinaţie de antigene bacteriene (4) şi virale (2) care imunizează organismul împotriva a şase boli cu potenţial mare de agravare şi deces.

Aceste boli sunt poliomielita, hepatita B (VHB), difteria, tetanosul, tusea convulsivă, şi infecţia cu  Haemophilus influenzae tip b.

Conform schemei de imunizare a Ministerului Sănătăţii, vaccinul se administrează sugarilor, în trei tranşe, la 2, 4 şi 11 luni de viaţă.

Schema se completează cu rapel la 6 ani, cu vaccin tetravalent, în care nu mai există componentă pentru Haemophilus influenzae şi hepatita B.

Poliomielita este o boală care provoacă paralizie la copii şi este cauzată de poliovirus, care se înmulţeşte în intestine şi se răspândeşte în principal prin contaminarea cu materii fecale infectate, pe cale fecal-orală.

Nu există niciun tratament care să vindece poliomielita, dar campaniile de vaccinare au reuşit aproape să pună capăt formei sălbatice a bolii (forma care apare în mod natural), şi care, în trecut a provocat decesul şi paralizia a mii de copii anual, în întreaga lume.

În iunie 2022, Marea Britanie a emis o alertă cu privire la depistarea virusului poliomielitei în canalizările din Londra.

Şi în Statele Unite a fost depistat, luna trecută, un caz de poliomielită paralitică în afara oraşului New York, la un individ nevaccinat, primul din ultimii zece ani.

În România, poliomielita se consideră eradicată, prin campanile de vaccinare.

viewscnt