Ministerul Sănătăţii anunţă că a găsut soluţii pentru “revizuirea” taxei clawback şi urmează să semneze în curând un memorandum cu asociaţiile producătorilor de medicamente în legătură cu unele măsuri pentru evitarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente a pieţei, potrivit unui comunicat al instituţiei, în care se prezintă bilanţul primelor două luni de mandat al ministrului Victor Costache.
“Împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, sub patronajul prim-ministrului, a fost înfiinţată Comisia interministerială care a negociat cu producătorii şi importatorii de medicamente, măsuri care să ducă la evitarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente a pieţei”, se arată în comunicat.
“Au fost identificate soluţii pentru revizuirea taxei clawback şi actualizarea cu inflaţia a bugetului pentru medicamente în ultimul trimestru al anului. Ministerul Sănătăţii a propus un memorandum asociaţiilor producătorilor de medicamente care va fi semnat în curând”, mai arată comunicatul.
Ministerul nu precizează ce înseamnă “revizuirea” taxei clawback, însă producătorii români de medicamente generice au solicitat de mai multe ori reducerea sau anularea taxei pentru medicamentele ieftine, deoarece nivelul ridicat al taxei are ca efect dispariţia multor medicamente de pe piaţă.
Taxa clawback impusă producătorilor de medicamente a fost calculată la nivelul de 26,49% pentru trimestrul al treilea al acestui an de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în creştere faţă de nivelul din trimestrul anterior (25,81%).
Ministrul susţine că în ultimele două luni a început implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidenţă în rândul populaţiei (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal şi hepatite), cu finanţare europeană de peste 100 milioane euro.