Ministerul Sănătății ar putea semna la finalul lunii iunie un acord cu Ungaria, prin care 10 pacienți români vor putea face transpant de plămâni în țara vecină

Timp citire articol: 2 minut(e)

România a ajuns la o înțelegere cu Ungaria privind transplantul de plămâni, iar la sfârşitul lunii iunie ar putea fi semnat acordul tehnic ce va permite ca 10 pacienți români să poată face transplant de plămâni în țara vecină în fiecare an, potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

“Acordul cu Ungaria va avea în spate nişte condiţii tehnice specifice, avem un grup de lucru format din dr. Radu Zamfir, dr. Narcis Copcă, dr. Andrei Leşan de la Cluj, stabilesc condiţiile tehnice în care se vor realiza aceste schimburi”, a afirmat Sorina Pintea, la Digi 24.

“Noi dorim ca la sfârşitul lunii iunie să putem semna acest acord tehnic, astfel încât să putem da drumul la colaborarea propriu-zisă. Este un acord pentru zece pacienţi pe an. Am semnat acordul cu Ungaria, discutăm acum condiţiile tehnice, la sfârşitul lunii iunie vom termina de pregătit aceste condiţii tehnice şi vom putea da drumul efectiv la colaborare”, a completat ministrul.

De asemenea, ministrul va merge la Roma luna viitoare pentru a discuta un acord cu Agenţia Naţională de Transplant din Italia, tot pentru transplantul pulmonar.

“Este nevoie de aceste acorduri pentru a putea avea o soluţie de backup pentru pacienţii noştri aflaţi pe lista de aşteptare şi care nu vor avea la timp organele”, a precizat Pintea.

Ministrul a mai spus că în urmă cu o lună a cerut într-o scrisoare adresată Eurotransplant ca România să fie primită în etapa a doua a candidaturii.

În prezent, pe lista de transplant pulmonar sunt 31 de pacienţi din România.

În martie, România și Ungaria au ajuns la un acord pentru colaborarea în domeniul transplantului pulmonar, miniștrii Sănătății din cele două state convenind semnarea unui memorandum de înțelegere în acest sens.

În octombrie 2018, Sorina Pintea afirma că zece pacienți din România urmează să facă transplant pulmonar în Ungaria, în urma unui acord care urmează să fie încheiat între cele două țări.

Anterior, în cadrul unui prim acord realizat cu partea ungară, o fetiță de opt ani din județul Suceava, care avea nevoie urgent de transplant pulmonar, a fost tratată în Ungaria.

Țara vecină este singura care a acceptat până acum să preia cazuri care necesită transplant pulmonar cu risc chirurgical înalt ar putea lua România sub tutelă pentru astfel de cazuri dificile.

În România, singurul spital acreditat pentru a realiza transplant de plămâni este Spitalul Sfânta Maria din Capitală, care a realizat până acum patru astfel de intervenții în 2018.

Redactia

Articole recente

VIDEO Ce sunt „bebelușii Ozempic”? Poate acest medicament să crească într-adevăr șansele de a rămâne însărcinată?

Sute de mii de oameni din întreaga lume iau medicamente pentru pierderea în greutate, precum Ozempic și Wegovy, care au…

19 aprilie 2024 17:25

A început excavarea terenului pentru viitorul spital regional de la Iași. Lucrările vor fi gata cel mai devreme în 2028

În februarie, Guvernul a organizat o întreagă ceremonie, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, pentru semnarea contractelor pentru Spitalul…

19 aprilie 2024 16:54

Ocupațiile care nu solicită gândirea pot crește riscul de afectare cognitivă și demență, sugerează un nou studiu

Provocați-vă creierul la locul de muncă, recomandă specialiștii. Un nou studiu a descoperit că o activitate intensă a creierului la…

19 aprilie 2024 16:00

Un raport privind furnizorii de servicii de sănătate care primesc plăți de la industria dispozitivelor medicale produce îngrijorare în Marea Britanie

O nouă analiză publicată în revista Health Policy and Technology arată că spitalele, universitățile și alte organizații din domeniul sănătății…

19 aprilie 2024 14:36

Cercetătorii au descoperit o potențială cauză pentru o formă rară de insuficiență cardiacă legată de sarcină

O formă de insuficiență cardiacă ce apare la sfârșitul sarcinii sau la începutul perioadei postnatale, cardiomiopatia peripartum (PPCM) este o…

19 aprilie 2024 13:30

„Situație de urgență” în America, după o creștere cu aproape 50% a cazurilor de febră denga

Numărul crescut al îmbolnăvirilor cu febră denga creează o „situație de urgență" în cele două Americi, deși cazurile din zonele…

19 aprilie 2024 12:50

Ministerul Sănătății a aprobat reglementări mai puțin stricte pentru centrele pentru arși din spitale, în ciuda criticilor primite din partea mai multor asociații

Ministrul Sănătății a semnat un ordin care modifică reglementările în vigoare privind  organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală…

19 aprilie 2024 12:17

OMS clarifică ce este un agent patogen care se poate răspândi prin aer, după pandemia de Covid, pentru a permite măsuri mai bune de prevenire a răspândirii în cazul unor boli existente și a viitoarelor ameninţări pandemice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi aproximativ 500 de experţi au convenit pentru prima dată ce înseamnă ca o boală…

19 aprilie 2024 11:29

Articol susținut de Sanador -
Imagistică funcțională avansată la SANADOR

Imagistica funcțională grupează tehnici de imagistică medicală care detectează sau măsoară schimbările în metabolism, în fluxul sanguin, în compoziția chimică…

19 aprilie 2024 10:35