Ministerul Sănătății introduce o grilă de triaj a pacienților arși în funcție de șansele de supraviețuire, pe baza căreia se decide trimiterea la tratament în străinătate

Ministerul Sănătății introduce o grilă de triaj a pacienților arși în funcție de șansele de supraviețuire, pe baza căreia se decide trimiterea la tratament în străinătate
septembrie 10 11:03 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Ministerul Sănătății a introdus o grilă de triaj a pacienților arși în funcție de șansele de supraviețuire pentru spitalele din România, pe baza căreia medicii vor decide ce pacienți trebuie trimiși la tratament în străinătate.

Astfel, un ordin publicat luni în Monitorul Oficial modifică și completează ordinul ministrului Sănătății nr. 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri.

Principala modificare este introducerea unei noi anexe, anexa 8, numită “Evaluarea și predicția șanselor de supraviețuire a pacientului ars”.

Evaluarea cuprinde doi pași: evaluarea probabilității de supraviețuire a pacientului și acordarea nivelului de prioritate.

Pentru primul pas, anexa prevede că victimele cu arsuri sunt sortate în șase grupe, cu ajutorul unor tabele de triaj, pe baza a trei criterii: suprafața corporală totală (SCT) arsă, leziuni inhalatorii asociate și vârsta pacientului.

Anexa include două tabele de triaj, pentru pacienți fără leziuni inhalatorii și pentru pacienți cu leziuni inhalatorii, în funcție de vârstă și SCT, în funcție de care se fixează un calificativ: “ambulatorii” (pacienți care nu necesită asistență specializată în spital), “foarte ridicată”, „ridicată”, „medie”, „scăzută” (probabilitatea de supraviețuire până la externarea din centrul de arsuri) și „improbabilă” (pacienți cu risc crescut de mortalitate și pentru care îngrijirea de specialitate este considerată ca oferind șanse minime de succes).

În al doilea pas, medicii urmează să decidă, pe baza calificativului fixat în primul pas, nivelul de prioritate pentru trimiterea la tratament în străinătate a pacienților cu arsuri, „în funcție de disponibilitatea paturilor pentru arși la nivel internațional”.

Atunci când există suficiente paturi disponibile în străinătate, au prioritate pentru trimiterea în străinătate, în ordine, pacienții cu arsuri cu probabilitate de supraviețuire: medie și scăzută (nivel 1 de prioritate),ridicată (2) și foarte ridicată (3). Ambulatorii și pacienții considerați fără șanse de supraviețuire nu vor fi trimiși în străinătate.

Atunci când există un număr limitat de paturi disponibile în străinătate, au prioritate pentru trimiterea în străinătate, în ordine, pacienții cu arsuri cu probabilitate de supraviețuire: medie (nivel 1 de prioritate), ridicată (2) și foarte ridicată (3), pacienții cu probabilitate redusă de supraviețuire coborând pe nivelul 4 de prioritate.

Noua reglementare a fost introdusă în condițiile în care România dispune de un număr foarte redus de paturi pentru mari arși.

În aprilie, Ministerul Sănătății a semnat contracte pentru realizarea de studii de fezabilitate pentru realizarea a patru centre pentru mari arşi în România, însă nu a fost anunțat niciun termen clar privind realizarea lor.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu