România permite din nou exportul de medicamente, însă impune condiţii speciale pentru livrarea în străinătate a medicamentelor folosite în tratamentul Covid-19 şi a celor care sunt considerate în risc de discontinuitate.
Măsura este prevăzută în ordinul ministrului Sănătăţii nr. 672/2020, publicat joi seară în Monitorul Oficial.
Noul ordin modifică complet ordinul nr. 428 din 12 martie, prin care Ministerul Sănătăţii a interzis exportul pentru toate medicamentele din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), cu excepţia celor produse în România, precum şi a unor dispozitive medicale şi materialele sanitare considerate necesare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2.
"Se suspendă temporar distribuţia, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, a medicamentelor cuprinse în protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, aprobat prin ordimul ministrului Sănătăţii nr. 487/2020, cu modificările ulterioare, precum şi a medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate destinate patologiilor cronice în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, prevăzute în anexa care face parte din prezentul ordin", se arată în actul normativ.
Protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid-19 cuprinde următoarele medicamente: paracetamol, lopinavir/ritonavir, hidroxiclorochină, remdesivir şi tocilizumab.
Anexa din ordin cuprinde 160 de medicamente, între care levotiroxină sodică (denumirea comercială Euthyrox), metformină, acid acetilsalicilic sau ibuprofen.
Aceste medicamente vor putea fi exportate, totuşi, doar în alte state din Uniunea Europeană, cu aprobare specială primită de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
"ANMDMR analizează solicitarea operatorului economic şi poate aproba sau respinge solicitarea acestuia în cazul unei discontinuităţi sau risc de discontinuitate pe piaţa naţională", prevede ordinul.
În cazul dispozitivelor medicale, noul ordin stabileşte o listă de 35 de dispozitve pentru care exportul este, de asemenea, suspendat pentru 6 luni.
Şi în acest caz, sunt prevăzute excepţii: este permis exportul dispozitivelor medicale din lista cuprinsă în ordin fabricate în România şi pentru care producătorul are încheiat un contract de tip manufacturing sau lohn, dispozitivliele medicale aflate în tranzit pe teritoriul României şi livrările sub contract în cadrul unei achiziţii publice comune lansate la nivelul UE.