Ministerul Sănătății pregătește o reformă privind pregătirea managerială a șefilor din sistemul sanitar, pentru a respecta o cerință din PNRR

Timp citire articol: 3 minut(e)

Ministerul Sănătății pregătește o reformă privind pregătirea managerială a conducătorilor de instituții din sistemul sanitar, pentru a respecta o cerință din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României.

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Sănătății și pune în aplicare un jalon (nr. 355 – Intrarea în vigoare a cadrului legislativ privind dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate) din componenta sănătate a PNRR, termenul de finalizare fiind trimestrul II 2022.

“Pentru a răspunde provocărilor în ceea ce privește situația pregătirii manageriale a persoane care ocupă funcții de conducere în sistemul de sănătate, obiectivul general al prezentei modificări legislative este îmbunătățirea cunoștințelor, abilităților și competențelor resursei umane din managementul serviciilor de sănătate de la toate nivelurile sistemului de sănătate din România”, afirmă autorii proiectului, în nota de fundamentare.

Reforma propusă se dorește una sistemică, care să țintească cauzele care contribuie la performanța redusă a sistemului de sănătate din România, în raport cu resursa umană din managementul serviciilor de sănătate.

Astfel, proiectul prevede introducerea de noi criterii de formare inițială pentru toate categoriile de funcții de conducere: manageri, directori executivi și directori executivi adjuncți ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene, directori generali, directori medicali, directori de îngrijiri, şefi de secţie, şefi de laboratoare sau şefi de servicii medicale și medic-șef.

Mai exact, proiectul de OUG introduce un nou criteriu pentru ocuparea unei funcții de conducere, pe lângă cele actuale, legate de studii sau vechime: “Să fie absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sanitar sau managementul serviciilor de sănătate avizate de Ministerul Sănătății în baza criteriilor de calitate stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii“.

Totodata, proiectul de act normativ introduce noţiunea de criterii de calitate aferente programelor de formare, elaborate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în programul de asistenţă tehnică din PNRR.

Acestea vor fi adoptate după aprobarea OUG prin ordin al ministrului sănătăţii, urmând să stea la baza avizării programelor de formare iniţiala și continuă care răspund nevoilor sistemului de sănătate.

O altă prevedere este alinierea manadatului managerilor de spitale cu cel al comitetelor directoare (formate din director medical, director de îngrijiri și director financiar), cu scopul de a permite asigurarea continuă a unui management eficient.

“Membrii comitetului director care au ocupat postul prin concurs (…) încheie cu managerul spitalului public un contract de administrare pe o perioadă de maximum 4 ani, în cuprinsul căruia sunt prevăzuţi indicatorii de performanţă asumaţi. Contractul de administrare poate fi prelungit la încetarea mandatului pe o perioadă de 3 luni, de maximum două ori, perioadă în care se organizează concursul de ocupare a funcţiei”, sea arată în proiect.

Sorin Melenciuc

Vezi comentarii

Articole recente

Medicamentele hormonale ar putea crește riscul de tumori cerebrale, sugerează un studiu

Pacientele care iau anumite produse hormonale pe bază de progesteron ca mijloc de contracepție sau pentru afecțiuni ginecologice ar putea…

28 martie 2024 10:00

Cercetătorii au descoperit un factor surpriză care poate accelera îmbătrânirea creierului

Durerea cronică musculoscheletală (CMP) este una dintre principalele cauze de dizabilitate, afectând peste 40% din populația lumii și având un…

28 martie 2024 8:50

Un dispozitiv pentru tratarea cancerului a încetinit progresia bolii către creier, într-un studiu clinic avansat

Metastazele cerebrale pot fi tumori secundare care se formează atunci când celulele canceroase se desprind de tumora primară și călătoresc…

27 martie 2024 18:00

Moderna obține o finanțare pentru a dezvolta un vaccin gripal bazat pe tehnologia ARN mesager

Compania biofarmaceutică americană Moderna, specializată în dezvoltarea de tratamenteși vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesger (ARNm), a obținut o finanțare…

27 martie 2024 17:07

Britanicii, tot mai nemulțumiți de sistemul public de sănătate

Nivelul de satisfacție al populației din Marea Britanie față de Sistemul Național de Sănătate (NHS), finanțat de stat, a scăzut…

27 martie 2024 15:35

CNAS prelungește termenul de valabilitate a adeverinței înlocuitoare a cardului duplicat de sănătate

Asigurații din România care rămân fără cardul de asigurări sociale de sănătate primesc un card duplicat valabil până la expirarea…

27 martie 2024 14:49

Informații de la pacienți care s-au vindecat singuri de hepatita C ar putea duce la crearea unui vaccin

Prin studierea persoanelor care elimină spontan infecțiile cu hepatita C, o echipă de cercetători a identificat ținte viabile de vaccin…

27 martie 2024 13:26

Două decese şi peste o sută de spitalizări asociate cu suplimente alimentare în Japonia. Autoritățile nipone au deschis o anchetă

Două decese și peste 100 de spitalizări sunt legate de o alarmă de sănătate care se extinde în Japonia în…

27 martie 2024 12:37

Evenimentul Profit Health.forum “Radiografia cheltuielilor din sănătate”, ediția a XIII-a, organizat în data de 1 aprilie la București

Evenimentul Profit Health.forum "Radiografia cheltuielilor din sănătate", Ediția a XIII-a, va fi organizat în data de 1 aprilie 2024, la…

27 martie 2024 12:15

Noi mutații care modifică evoluția bolii Alzheimer și noi ținte terapeutice, identificate de cercetători

La nivel mondial, se estimează că cel puțin 55 de milioane de persoane suferă de boala Alzheimer sau de alte…

27 martie 2024 12:03