Stocurile de imunoglobulină ale Unifarm depăşesc 49 kg şi acoperă necesarul de tratament la nivel naţional pentru mai mult de trei luni, însă unii pacienţi nu au acces la tratament din cauza lipsei de interes sau de cunoştinţe a unor responsabili din spitale, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.
Astfel, de la începutul anului şi până în prezent, compania Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, a aprovizionat spitalele din România cu 45.424 unităţi de imunoglobulină umană, din tipurile: Flebogamma, IG Vena, Intratect, Octagam, Privigen şi Pentaglobin.
În prezent, în depozitul Unifarm există 750 de flacoane de IG Vena, 53 de flacoane de Intratect, 500 de flacoane de Privigen, 13.163 flacoane de Pentaglobin şi 2.100 de flacoane de Flebogamma.
"Aşadar, stocurile însumează peste 49 de kg şi reprezintă necesarul pentru mai mult de 3 luni", arată comunicatul.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, face apel la medici să utilizeze imunoglobulinele cu administrare intravasculară şi imunoglobulinele umane doar conform indicaţiilor terapeutice aprobate în rezumatul caracteristicilor produsului.
"Exceptând produsul cu denumirea comercială Pentaglobin, care nu se administrează pacienţilor cu imunodeficienţe primare, celelalte cinci imunoglobuline cu administrare intravasculară au exact aceleaşi indicaţii terapeutice, diferă doar denumirea comercială”, a afirmat Pintea, citată în comunicat.
Până la finalul acestui an, Unifarm va mai achiziţiona ecel puţin 7.200 de flacoane de 2,5 g de imunoglobulină umană (Flebogamma, Privigen si Intratect), potrivit ministerului.
“Produsele există la Unifarm, însă pentru ca pacienţii să beneficieze de tratamente, trebuie ca fiecare unitate sanitară să le achiziţioneze. În majoritatea spitalelor care au în îngrijire bolnavi care necesită tratament cu imunoglobulină, lucrurile merg aşa cum trebuie ", a spus Sorina Pintea.
“Din păcate, sunt şi unităţi în care responsabilii nu ştiu sau nu acordă suficient interes nevoilor pacienţilor şi aceştia suferă încă din lipsa acestui medicament”, a completat ea.
Ministrul face apel către managerii de spitale să facă toate demersurile necesare pentru a asigura pacienţilor accesul permanent la tratamente.
“Sunt proceduri legale prin care, în cazul în care un contract de furnizare de medicamente nu poate fi onorat, acesta poate fi denunţat şi spitalul poate demara o procedură de achiziţie directă a unui produs disponibil cu aceeaşi substanţă activă, dar cu o altă denumire comercială”, a mai spus Pintea.
Imunoglobulina este o substanţă fabricată din plasma din sângele uman, cu rol esenţial în sistemul imunitar al corpului uman.
Imunoglobulina atacă substanţele străine, cum ar fi bacteriile, şi asistă corpul în distrugerea lor, fiind inclusă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a medicamentelor esenţiale.
Recent, Ministerul Sănătăţii a introdus imunoglobulina pe lista medicamentelor strategice, care cuprinde în total 243 de produse.
În martie, România a activat mecanismul de alertă european prin care solicită imunoglobulină, iar guvernul a suspendat taxa clawback pentru imunoglobulină pentru doi ani.
Potrivit autorităţilor, România are nevoie de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame în fiecare lună.
Ministerul Sănătăţii a precizat recent că imunoglobulina pentru asigurarea tratamentului în ambulatoriu al pacienţilor cu sindrom de imunodeficienţă primară se eliberează doar prin farmaciile cu circuit închis ale spitalelor, în baza prescripţiei medicale în condiţiile în care există confuzii în privinţa prescrierii.