Ministerul Sănătăţii va plăti 21,25 milioane euro către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru ca instituţia internaţională să ofere suport tehnic în implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României pe componenta Sănătate.
Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii, care aprobă un memorandum de înţelegere dintre Executiv, reprezentat de Ministerul Sănătăţii, şi OMS privind suportul tehnic necesar în vederea implementării PNRR.
UPDATE: Ministerul Sănătăţii a precizat miercuri, într-un comunicat, că potrivit anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistenţă tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane euro. Pentru restul sumelor, Ministerul Sănătăţii va purta negocieri suplimentare cu alte organizaţii internaţionale de profil (Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii).
"În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Componentele C12 – Sănătate şi C7.I3 – Digitalizare), aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme şi investiţii sunt responsabili de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenţei tehnice furnizate de organizaţii şi instituţii internaţionale, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială", a menţionat ministerul, în comunicat.
Memorandumul de înţelegere cu OMS a fost încheiat în 10 iunie 2022 şi prevede o valoare totală a contribuţiei Ministerului Sănătăţii de 21,25 milioane euro, ce va fi achitată în 4 tranşe: un avans de 10 milioane euro în termen de 30 de zile de la semnarea memorandumului (47% din suma totală), 5,5 milioane euro până la 30 iunie 2023, 4,5 milioane euro până la 31 decembrie 2023 şi 1,25 milioane euro până la 30 iunie 2024.
În 8 august, OMS a emis o solicitare pentru achitarea de către Ministerul Sănătăţii a avansului de 10 milioane euro, "reprezentând 47% plată în avans pentru serviciile de asistenţă tehnică din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii", se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Suportul tehnic constă în furnizarea de asistenţă tehnică Ministerului Sănătăţii de către OMS în vederea îndeplinirii ţintelor şi jaloanelor aferente PNRR.
Astfel, experţii OMS vor acorda asistenţă tehnică pentru realizarea mai multor reforme în sistemul de sănătate din România, ce vizează creşterea capacităţii de gestionare a fondurilor publice de sănătate, îmbunătăţirea managementului serviciilor şi a managementului resurselor umane din sănătate şi realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină.
În ceea ce priveşte capacitatea de gestionare a fondurilor publice de sănătate, "acţiunea îşi propune să elaboreze şi să disemineze un Plan de acţiune pentru calitatea îngrijirilor medicale şi o Agendă naţională privind siguranţa pacienţilor pentru România, care să cuprindă definiţii adecvate şi indicatori, asigurându-se totodată că principiile calităţii îngrijirilor medicale şi ale siguranţei pacienţilor sunt în centrul sistemului de sănătate românesc, precum şi monitorizarea şi raportarea evenimentelor critice cu impact asupra eficacităţii şi eficienţei clinice pentru a preveni şi reduce erorile", menţionează autorii proiectului de act normativ.
De asemenea, experţii OMS vor ajuta partea română să stabilească indicatorii de performanţă şi de calitate care se vor utiliza pentru selecţia unităţilor sanitare ce vor beneficia de Fondul pentru calitatea sănătăţii şi să îmbunătăţească accesibilitatea serviciilor de sănătate, prin reducere procentului de persoane care raportează nevoi medicale neîndeplinite.
Referitor la realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină, OMS va acorda asistenţă tehnică pentru redimensionarea, standardizarea şi optimizarea Platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS) şi pentru digitalizarea a 60 de instituţii cu responsabilităţi în domeniul sănătăţii şi a 200 de spitale publice (subordonate Ministerului Sănătăţii sau unităţilor administrativ teritoriale).