Ministerul Sănătăţii vrea să extindă vaccinarea anti-HPV în România şi pregăteşte un plan de acţiune pentru informarea şi educarea populaţiei

Ministerul Sănătăţii vrea să extindă vaccinarea anti-HPV în România şi pregăteşte un plan de acţiune pentru informarea şi educarea populaţiei

Ministerul Sănătăţii vrea să extindă vaccinarea anti-HPV în România şi pregăteşte un plan de acţiune pentru informarea şi educarea populaţiei cu privire la imunizare, solicitând medicilor de familie să informeze transparent şi corect părinţii cu privire la beneficiile vaccinării. 

Vaccinarea anti-HPV este sigură şi poate preveni şase forme de cancer, inclusiv 90% din numărul de cazuri de cancer de col uterin, spun specialiştii.

Anunţul a fost făcut după un seminar de lucru organizat joi de Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România, care a reunit specialişti români şi străini reputaţi, pacienţi şi medici de familie.

Seminarul a vizat pregătirea unui plan de acţiune în vederea informării şi educării populaţiei cu privire la vaccinarea împotriva HPV, dar şi în vaccinare în general.

“Suntem singura ţară din Europa care mai discută despre introducerea vaccinării împotriva HPV. Ministerul Sănătăţii a reluat campania de vaccinare împotriva acestui virus, doar pentru fetele părinţilor care au cerut acest lucru şi vrem să extindem campania atât pentru acestă categorie de vârstă, cât şi pentru alte categorii de vârstă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

"După derapajul de acum 11 ani care a aruncat o umbră asupra vaccinării antiHPV, vrem să transformăm actuala campanie într-un succes. Echipa Ministerului Sănătăţii susţine vaccinarea şi urmărim adoptarea măsurilor care să crească acoperirea vaccinală pentru tot programul naţional. Multumim partenerilor noştri internaţionali pentru sprijinul constant", a completat ministrul.

Ministerul Sănătăţii a distribuit în teritoriu primele 20.000 de doze pentru programul de vaccinare anti-HPV.

Vaccinarea gratuită se face începând din această lună în cabinetele medicilor de familie la fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani pentru care părinţii au solicitat în anii 2017 si 2018 vaccinarea, inclusiv cele care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat, a precizat ministerul.

Din această lună, ministerul a demarat vaccinarea gratuită anti-HPV, primele 20.000 de doze fiind deja distribuite direcţiilor de sănătate publică, împreună cu un ghid de informare.

Ministerul Sănătăţii ar putea, însă, cumpăra până la 2,1 milioane de doze de vaccin anti-HPV în următorii 4 ani, în funcţie de cerere, şi va derula o campanie de informare şi conştientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV şi protecţia oferită de vaccin, precum şi de susţinere a medicilor şi farmaciştilor în transmiterea informaţiilor clare şi corecte despre vaccinarea împotriva HPV.

"Ministerul Sănătăţii face apel la părinţi să solicite informaţii medicilor de familie. De asemenea, medicii de familie trebuie să se informeze transparent şi corect către părinţii cu privire la vaccinarea anti-HPV", a precizat ministerul.

România era până acum singura ţară din Uniunea Europeană care nu aloca bani pentru vaccinarea anti-HPV.

În timp ce România face acum primii paşi spre realizarea unui program de vaccinare anti-HPV, Marea Britanie a început din luna septembrie vaccinarea anti-HPV a băieţilor, estimând că va preveni peste 100.000 de cazuri de cancer în următoarele patru decenii prin intermediul programului său finanţat din fonduri publice.

În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, înregistrându-se anual peste 1.900 de decese cauzate de această boală.

viewscnt