Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consideră că este nevoie de înfiinţarea de centre de îngrijire paliativă şi în România, dar nu în spitalele publice, fiind vorba de o problemă de responsabilitate comunitară.
"Nu neapărat în spitalele publice trebuie create centre de paliaţie, acesta este adevărul. (...) Unele sunt realizate de către biserici, altele de autorităţile locale", a declarat prof. Rafila, la o conferinţă de presă organizată de Hospice Casa Speranţei.
"Noi avem două datorii: în primul rând, să nu-i împovărăm cu bariere administrative pe aceia care dezvoltă astfel de proiecte, iar cea de-a doua - să includem paliaţia alături de îngrijirile la domiciliu, pentru că sunt de multe ori complementare în strategia de sănătate a acestei ţări", a completat ministrul, citat de Agerpres.
Potrivit ministrului, îngrijirea paliativă reprezintă "o problemă de responsabilitate comunitară" şi este inclusă în proiectul de strategie naţională de sănătate, care presupune alocarea de resurse şi pentru alte servicii în afara celor tradiţionale.
Unul dintre principalele obstacole în deschiderea de noi centre de îngrijire paliativă este de natură birocratică.
"La Roman, Episcopia Romanului şi Bacăului aşteaptă de 2 ani aprobare de la Ministerul Sănătăţii pentru deschiderea unui centru de paliaţie. (...) Sunt probleme de natură administrativă şi sper să le putem depăşi", a mai spus prof. Rafila.
Recent, dr. Dan Malciolu, medic primar igienţa alimentaţiei şi nutriţie şi director medical la Hospice Casa Speranţei, a prezentat pentru 360medical.ro lipsa cronică de locuri pentru îngrijire paliativă în România.
"Nevoia de îngrijire paliativă estimată în anul 2019 era acoperită într-o proporţie de maxim 25%. Ultimii ani se caracterizează prin înmulţirea paturilor de îngrijire paliativă”, a precizat dr. Dan Malciolu, pentru 360medical.ro.