Ministrul Sănătăţii, despre cazul falsului chirurg italian: A operat în clinici private pe baza unei parafe, dar aceasta nu este suficientă pentru a activa într-un spital

Ministrul Sănătăţii, despre cazul falsului chirurg italian: A operat în clinici private pe baza unei parafe, dar aceasta nu este suficientă pentru a activa într-un spital

Falsul chirurg italian depistat că a făcut zeci de operaţii în România deşi nu avea studii de medicină a reuşit să facă acest lucru în baza unei simple parafe, care nu este suficientă pentru angajarea într-un spital, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Declaraţiile au fost făcute după ce o anchetă publicată marţi de Libertatea.ro arată că un italian care a apelat la o falsă identitate a făcut zeci de operaţii la clinici private din România, deşi nu are studii de medicină, în baza unui aviz emis de direcţia de sănătate publică a municipiului Bucureşti (DSPMB), aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii.

"Am aflat din presă despre caz. Nu a adus toate documentele. Ministerul Sănătăţii a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal, a avut o împuternicire avocaţială, o doamnă avocat, am înţeles, şi pentru că nu avea toate documentele nu a primit avizul, adică echivalarea diplomei", a afirmat Sorina Pintea, citată de Mediafax.

Ministrul a precizat că nu ştie câţi pacienţi a operat respectivul bărbat sau în ce clinici şi-a desfăşurat ilegal activitatea.

"Sunt şi alte ţări care s-au confruntat cu acest tip de probleme, dar mă pune pe gânduri referitor la ceea ce spuneam despre faptul că şi sistemul public şi sistemul privat trebuie să aibă aceleaşi reguli de funcţionare, de organizare, de raportare mai ales pentru că da, a operat în clinici private fără a avea dreptul de liberă practică, cu o parafă", a spus Pintea.

“Dar parafa nu este suficientă să te poţi angaja într-un spital, asta încerc să spun. Sunt mai multe documente. Public sau privat. Modalitatea de concurs diferă pentru că la privat nu este nevoie să dai acel concurs, dar documentele pe care trebuie să le prezinţi la angajare sunt identice”, a completat ministrul.

Italianul Matteo Politi a operat sub o identitate falsă, pretinzând că îl cheamă Matthew Mode şi este un chirurg englez cu studii la Johns Hopkins University School of Medicine din Statele Unite.

Matteo Politi este un italian din Veneţia cu doar opt clase absolvite, care a primit o sentinţă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare în Italia, după ce a minţit că este medic.

Începând din martie 2018, Matthew Mode a operat în patru clinici din Bucureşti: Euromedical, Prestige, MH Medical Group şi Monza, potrivit Libertatea.ro.

Falsul medic a fost descoperit de Colegiul Medicilor din România, care a făcut plângere la parchet.

viewscnt