O hotărâre de guvern privind majorarea sumei care va fi alocată medicamentelor urmează să fie promovată joi, astfel încât taxa clawback să scadă, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a sugerat că nu s-a luat încă o decizie privind aplicarea diferenţiată a taxei pentru medicamentele ieftine.
Ministrul s-a referit şi la corecţia preţurilor medicamenterlor din Canamed, aprobată deja şi care urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2019. Aceasta este prima corecţie a preţurilor după 2015.
“Chiar joi vom promova hotărârea de guvern cu majorarea sumei pe care o alocăm medicamentelor, astfel încât taxa de clawback să scadă, să scadă presiunea asupra firmelor, inclusiv asupra firmelor care aduc medicamente mai ieftine, astfel încât să nu mai existe această problemă presantă", a afirmat Pintea, citată de Agerpres.
Totuşi, ministrul a sugerat că, în privinţa aplicării diferenţiate a taxei clawback – o solicitare presantă a producătorilor de generice din România -, guvernul nu a luat încă o decizie.
“Discutăm şi despre aplicarea clawback-ului diferenţiat, tot pentru a putea avantaja, într-un fel, medicamentele ieftine”, a spus Sorina Pintea.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) şi Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) au acuzat de mai multe ori în ultimele luni Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor că ignoră dispariţia a mii de medicamente ieftine din România şi soarta a milioane de pacienţi, prin neintroducerea calculului diferenţiat al taxei clawback.
APMGR şi PRIMER estimează că, în lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback, peste 2.000 de medicamente vor dispărea în 2019, linii de producţie ale fabricilor româneşti vor fi închise.
Anterior, preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a declarat că bugetul de referinţă pentru calculul taxei clawback va fi adus la nivelul anului 2018 şi apoi actualizat anual, ceea ce îl va face predictibil.
Totuşi, o decizie privind forma finală a taxei va fi luată doar după ce toate părţile implicate ajung la un acord.
La finalul lunii septembrie, Răzvan Vulcănescu declara că CNAS lucrează “într-un ritm accelerat” la mai multe variante ale taxei clawback, ce urmează să fie prezentate guvernului.