Termenul de aplicare a pachetelor de servicii medicale şi a contractului-cadru pentru asistenţa medicală valabile în 2018 a fost prelungit până la 31 martie 2019, arată un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.
Astfel, ordinul prevede că “termenul de aplicare a prevederilor ordinului (...) nr. 397/836/2018 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare în anul 2018 a Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019 (...) se prelungeşte până la data de 31 martie 2019”.
Ordinul 397/836/2018 prevede că pachetul minimal de servicii medicale în asistenţa medicală primară cuprinde următoarele tipuri de servicii medicale: servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, consultaţiile de planificare familială, servicii de prevenţie şi activităţi de suport.
De asemenea, pachetul de servicii medicale de bază în asis0tenţa medicală primară cuprinde servicii medicale curative, servicii medicale de prevenţie şi profilaxie, servicii medicale la domiciliu, servicii medicale adiţionale, activităţi de suport
Decizia vine după ce un alt proiect de alt normativ, prezentat de 360medical.ro, prevede prelungirea termenului de aplicare a programelor naţionale de sănătate aprobate pentru 2018 până la 31 martie 2019, ca urmare a întârzierii bugetului pe anului viitor.
“La această dată nu este aprobat bugetul de stat pentru anul 2019. În situaţia necunoaşterii dimensiunii fondurilor care vor fi alocate programelor naţionale de sănătate, nu este posibilă elaborarea unei noi hotărâri a Guvernului României şi a normelor tehnice subsecvente şi aplicarea acestora începând cu data de 1 ianuarie 2019”, indica nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.
Astfel, Ministerul Sănătăţii a pregătit acest proiect pentru a “asigura continuitatea activităţilor prevăzute în cadrul programelor naţionale de sănătate derulate în prezent, preîntâmpinându-se apariţia unor disfuncţionalităţi majore în asigurarea accesului bolnavilor la serviciile medicale preventive şi curative”.
În prezent, derularea programelor naţionale de sănătate se realizează în baza hotărârii de guvern 155/2017, cu modificările ulterioare şi a normelor tehnice de aplicare a acestora, însă aceste acte normative sunt valabile doar până la data de 31 decembrie 2018.
Programele naţionale de sănătate asigură pacienţilor din România tratament din fonduri publice. După valoarea alocată şi după numărul de pacienţi, cele mai importante programe sunt cele pentru cancer, diabet şi dializă.
Programele naţionale de sănătate se derulează de către Ministerul Sănătăţii (programele naţionale de sănătate publică) şi de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (programele naţionale de sănătate curative), potrivit legislaţiei în vigoare.