„Solidaritatea Sanitară”, una din cele două mari federaţii sindicale din sistemul public de Sănătate, organizează miercuri un miting naţional al lucrătorilor pe care îi reprezintă. Mitingul a început de la ora 11:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. La protest participă circa 5.000 de angajaţi din Sănătate, revendicările fiind în principal de natură salarială.
Astfel, revendicările susţinute de protestatari au ca scop obţinerea unor drepturi de natură salarială şi introducerea unor măsuri de reformă în desfăşurarea activităţii angajaţilor din Sănătate, arată un comunicat al federaţiei sindicale.
"Solicitările de natură salarială sunt ivite pe fondul unei reduceri dramatice a salariilor reale (a puterii de cumpărare a salariului) din cauza inflaţiei, amplificată de un val de scădere a veniturilor salariale ivit în tot mai multe unităţi. Ele vizează în special drepturi fundamentale, prevăzute în actuala lege a salarizării, de care angajaţii sunt lipsiţi în mod abuziv", arată Solidaritatea Sanitară.
Protestul este desfăşurat în contextul unei scăderi fără precedent a încrederii angajaţilor din Sănătate în Guvern, accentuată de Ordonanţa de Urgenţă (OUG) nr. 63/2023, pe care sindicaliştii o numesc „Ordonanţa amăgirilor”.
Potrivit sindicaliştilor, ordonanţa nu doar că nu rezolvă probleme salariale ale angajaţilor, ci le accentuează pe cele anterioare.
Protestul organizat miercuri în Piaţa Victoriei, face parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru decizia privind declanşarea grevei generale în sectorul public de sănătate.
În paralel cu acţiunile tradiţionale, în perioada următoare urmează să fie declanşate forme alternative de protest, precum demisia medicilor din gărzile suplimentare şi refuzul angajaţilor care participă la asigurarea continuităţii serviciilor medicale de a mai efectua ture. Acestor forme de exprimare a nemulţumirii le vom adăuga alte forme de protest.
"Chiar şi în situaţia în care Guvernul României (cu sprijinul complicilor săi) îşi va menţine decizia abuzivă de-a interzice o grevă legală a angajaţilor din Sănătate, acesta va fi nevoit să suporte seria acţiunilor alternative, cel puţin la fel de severe din perspectiva efectelor. Mulţimea protestelor exprimă nemulţumirea în continuă creştere faţă de atitudinea Guvernului, acesta asumând drept consecinţă a atitudinii sale riscul blocării funcţionării normale a sistemului public de sănătate", mai arată federaţia sindicală.
REVENDICĂRILE FEDERAŢIEI SINDICALE
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a anunţat 10 revendicări:
- Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
- Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.
- Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.
- Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
- Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază. - Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea acestuia prin acordarea a cel puţin 50% din diferenţa dintre salariile de bază actuale şi cele prevăzute în proiectul de lege.
- Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
- Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
- Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate.
- Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
- Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieţii profesionale a angajaţilor şi calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:
- Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii
- Echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
- Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale. - Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaţilor din sănătate şi acordarea drepturilor aferente activităţilor aferente - recunoaşterea timpului de muncă suplimentar desfăşurat în cadrului schimburilor de tură şi a îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajaţii cu mai multe CIM-uri.
- Finanţarea formării profesionale continue a profesioniştilor din sănătate.
- Eliminarea dialogului social preferenţial şi a discriminării angajaţilor din Sănătate în privinţa dreptului de a iniţia un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.