Miting al sindicaliştilor din Sănătate, organizat în Bucureşti. Principalele revendicări

Miting al sindicaliştilor din Sănătate, organizat în Bucureşti. Principalele revendicări

Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, una din cele două mari sindicate care reprezintă interesele angajaţilor din sistemul sanitar public, a anunţat proteste pentru soluţionarea mai multor revendicări, în principal de natură salarială. Joi, începând de la ora 11.00, federaţia sindicală organizează în Capitală un miting în faţa sediului Guvernului şi un marş al Sănătăţii, la care participă mii de sindicalişti din mai multe judeţe. 

"Preocuparea de fond a Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” este teama de scăderea calităţii vieţii profesionale şi, prin asta, diminuare a calităţii serviciilor medicale. Aşa cum am demonstrat deja, creşterea anterioară a salarizării a determinat creşterea calităţii serviciilor medicale, cheltuielile salariale dovedindu-se cea mai bună investiţie pentru sănătatea publică", a transmis joi federaţia sindicală.

"Acum, pe fondul scăderii salariilor reale determinată de inflaţie (adică a scăderii puterii de cumpărare a veniturilor salariale) ne temem de efectul invers: că reducerea calităţii vieţii profesionale pe care inflaţia o cauzează va determina şi scăderea calităţii serviciilor medicale", mai arată sindicaliştii.

Sindicaliştii din sistemul public de sănătate prezenţi la protest vor susţine următoarele revendicări:

  • Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate, raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari, raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal şi plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
  • Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia.
  • Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
  • Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate.
  • Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

"Guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali şi apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector şi să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligaţii",menţionează federaţia sindicală.

Potrivit sindicaliştilor, calitatea vieţii profesionale nu este afectată doar de scăderea salariilor, ci şi de inegalităţile existente, care afectează coeziunea echipei medicale.

viewscnt