Federaţia sindicală „Solidaritatea Sanitară” continuă acţiunile de protest, conform calendarului anunţat, după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor din sectorul sanitar în două etape, de la 1 martie şi 1 iunie. Proiectul a fost negociat în prealabil doar cu una dintre cele două mari federaţii sindicale din sectorul public de Sănătate – Sanitas (care s-a arătat mulţumită de creşterile decise de Guvern). Solidaritatea Sanitară a prezentat câteva estimări legate de creşterea salariilor pe categorii de personal medical, pe baza prevederilor elaborate de Executiv, considerând că acestea sunt insuficiente şi nu acoperă nici măcar inflaţia din ultimii ani.
Astfel, luni, 11 martie, de la ora 11.00, are loc un miting în Piaţa Victoriei din Bucureşti, unde peste 5.000 de membri ai ”Solidaritatea Sanitară” vor protesta în faţa Guvernului. Mitingul va fi urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Parlament.
"Majoritatea angajaţilor din sănătate sunt în situaţia de sărăcie salarială. Guvernul refuză să recompenseze eforturile şi riscurile suplimentare asumate", menţionează federaţia sindicală.
Programul demonstraţiilor de protest este următorul:
- miting al sănătăţii în Piaţa Victoriei, între orele 11.00 - 12:00, la care participanţii vor solicita acordarea drepturilor cuvenite şi respectarea demnităţii profesioniştilor din sănătate.
- prima parte a marşului sănătăţii pe Calea Victoriei până în Piaţa Revoluţiei, între orele 12.00 - 12.30, pentru a semnaliza public nemulţumirea angajaţilor din sănătate faţă de lipsa de respect pe care o demonstrează guvernanţii.
- miting în Piaţa Revoluţiei şi în faţa celor două ministere, Muncii şi Sănătăţii, între orele 12.30 - 13.00. Participanţii le vor solicita ambilor miniştri să-şi îndeplinească obligaţiile asumate şi acordarea tuturor drepturilor solicitate.
- a doua parte a marşului sănătăţii, între orele 13.00 - 14.00, către Piaţa Constituţiei.
- miting în faţa Parlamentului, între orele 14.00 - 15.00, la care participanţii vor solicita parlamentarilor onorarea obligaţiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată, modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării şi a OUG privind unele creşteri ale salariilor din sănătate, în forma stabilită în proiectul legii salarizării şi cu o creştere a veniturilor salariale peste nivelul inflaţiei.
PRINCIPALELE REVENDICĂRI
Revendicările susţinute de participanţi sunt:
- respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie.
- asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate.
- plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc.
"Protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei Ordonanţe de Urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente", mai arată federaţia Solidaritatea Sanitară.