Modificări în programele naționale de sănătate: CNAS a adăugat o nouă categorie de pacienți și 2 noi spitale în programul pentru boli rare

Modificări în programele naționale de sănătate: CNAS a adăugat o nouă categorie de pacienți și 2 noi spitale în programul pentru boli rare
septembrie 17 10:21 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a introdus mai multe modificări în programele naționale de sănătate curative derulate de instituție, principalele modificări fiind adăugarea unei noi categorii de pacienți și a două unități medicale în programul pentru boli rare.

Astfel, un ordin al președintelui CNAS, publicat luni în Monitorul Oficial, aduce mai multe modificări ordinului 245/2017 ce conține normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2017 și 2018, cu modificările și completările ulterioare.

Prima modificare este adăugarea unui nou criteriu de eligibilitate la programul național de tratament pentru boli rare, subprogramul pentru scleroză tuberoasă.

Până acum, la această afecțiune erau două criterii: astrocitom subependimal cu celule gigant (ASCG) asociat cu complexul sclerozei tuberoase (TSC) și angiomiolipom renal asociat cu complexul sclerozei tuberoase (TSC).

Prin nou ordin, CNAS introduce, pentru scleroza tuberoasă, un nou criteriu de eligibilitate: epilepsia focală rezistentă la tratament medicamentos la pacienți cu complexul sclerozei tuberoase.

În urma modificării, la tratament vor avea acces bolnavi cu vârsta de cel puțin 2 ani, ale căror crize epileptice rezistente la tratamentul anticonvulsivant, cu debut focal, cu sau fără generalizare secundară, sunt asociate cu complexul sclerozei tuberoase.

De asemenea, noul ordin introduce o nouă unitate medicală în tratamentul pentru purpura trombocitopenică imună cronică la adulţii splenectomizaţi şi nesplenectomizaţi din cadrul programului pentru boli rare – Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu” din București.

Pentru pacienții cu scleroza tuberoasă, pacienții vor avea acces la tratament și la Spitalul Clinic Județean Mureș, mai arată noul ordin.

În schimb, în cadrul programului național de ortopedie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a fost scos din subprogramul de ortopedie adulți.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu