Ministerul Sănătății pregătește modificarea a opt programe de pregătire în vederea obținerii de atestate de studii complementare pentru medicii specialiști și primari în specialitatea obstetrică-ginecologie, adăugarea a două noi programe și desființarea altor două programe.
Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, la solicitarea comisiei de neonatologie a instituției, fiind avizată favorabil de Colegiul Medicilor din România.
Astfel, proiectul prevde modificarea curriculumurilor programelor de pregătire în chirurgie laparoscopică în ginecologie, colposcopie, ginecologie oncologică, histeroscopie, medicina materno-fetală, tratamentul infertilității cuplului, reproducere umană asistată și fertilizare in vitro, ultrasonografie obstetricală și ginecologică și uroginecologie.
Aceste programe de pregătire sunt incluse în catalogul naţional de programe de studii complementare în vederea obţinerii de atestate de către medici, medici dentişti şi farmacişti, însă este necesară aprobarea unor noi curriculumuri de pregătire din cauza indisponibilității unor responsabili de program și a unor lectori, ca urmare a ieșirii din activitate.
“Actualele forme ale curriculumurilor acestor programe, transmise inițial în luna mai a anului 2020, conțin unele modificări față de formele anterioare ale acestor programe, modificări necesare în urma actualizării bibliografiei cursurilor propuse”, arată autorii proiectului, în referatul de aprobare.
Noile curriculumuri de pregătire conțin modificări și din punctul de vedere al noilor responsabili și lectori de program, precum și a centrelor de pregătire acreditate.
Proiectul mai prevede, la solicitarea comisiei de neonatologie a Ministerului Sănătății, introducerea a două noi programe de obținere a atestatelor de studii complementare: ecografia generală neonatală și ecografie transfontanelară.
Aceste două programe de pregătire pentru obținere de atestate de studii complemnentare vor fi incluse în catalogului naţional de programe de studii complementare în vederea obţinerii de atestate de studii complementare, adresându-se în exclusivitate medicilor specialiști sau primari în specialitatea neonatologie. Noile programe răspund unei pregătiri postuniversitare la nivel european în această specialitate.
Pentru cele două programe de pregătire sunt propuse, prin curriculumurile de pregătire, centrele universitare București, Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, responsabil național fiind prof. dr. Simona Vlădăreanu.
De asemenea, proiectul prevede desființarea programelor de pregătire în planificare familială și ultrasonografie obstetricală și ginecologică nivel I.
În fiecare an, începând din anul 2021, redacția 360medical.ro organizează la începutul lunii iunie dezbaterea CANCER SURVIVOR360. Dacă primele două…
Un nou studiu a cercetat modul în care superbacteria Acinetobacter baumannii (A. baumannii) supraviețuiește stresului și rezistă la antibiotice. Agentul…
Oamenii de știință au folosit inteligența artificială (AI) pentru a descoperi un nou antibiotic care poate distruge o specie mortală…
Planul național de prevenire și combatere a cancerului a fost votat anul trecut în Parlament și promulgat de președinte în…
Municipiul Bucureşti ar putea prelua în administrare spitalele clinice CF1 şi CF2, potrivit unor proiecte de hotărâre care urmează să…
Comisia Europeană a anunțat vineri încheierea unui acord cu companiile Pfizer și BioNTech privind livrarea de vaccinuri împotriva Covid-19 în…
Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană au invitat statele membre să sprijine accesul pacienților la o medicină personalizată eficace și…
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) susţine că, în prezent, pacienţii oncologici se confruntă cu o acutizare a efectelor unei…
Președintele Consiliului Concurenței a transmis recent un semnal de alarmă privind suplimentele alimentare, afirmând că este nevoie de o reglementare mai…
Ținând cont de faptul că obezitatea și problemele de sănătate asociate acesteia devin din ce în ce mai mult o…