Modificări privind evaluarea tratamentului fără interferon pentru hepatita C

Modificări privind evaluarea tratamentului fără interferon pentru hepatita C
iulie 02 10:48 2020 Timp citire articol: 3 minut(e)

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a modificat unele reglementări privind evaluarea tratamentului fără interferon pentru hepatita C.

Modificările sunt cuprinse într-un ordin al președintelului CNAS, publicat miercuri în Monitorul Oficial, care modifică și completează ordinul președintelui CNAS nr. 280/2015 privind constituirea Comisiei de experți pentru afecțiuni hepatice și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei de experți pentru afecțiuni hepatice.

Principalele diferențe privesc evaluarea pacienților care au fost incluși în programul de tratament din 2018-2019 comparativ cu pacienții incluși în programul care a început în februarie 2020.

Astfel, comisia de experți pentru afecțiuni hepatice “evaluează rezultatul medical al fiecărui pacient inclus în tratamentul antiviral cu medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat, numai pentru pacienții al căror tratament a fost inițiat până la data de 31.08.2019 inclusiv”, menționează noul ordin.

Evaluarea se face în baza criteriilor de evaluare a rezultatului medical, aprobate prin ordin al președintelui CNAS.

În situația în care, în urma analizării documentelor transmise de către casele de asigurări de sănătate, în baza cărora se face evaluarea rezultatului medical, comisia constată neconcordanțe sau neconformități, aceasta trebuie să solicite clarificări medicului curant, care este responsabil pentru deciziile de întrerupere a tratamentului și informează comisia de experți.

“Pentru pacienții al căror tratament antiviral cu medicamente care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat a fost inițiat începând cu luna februarie 2020, medicul curant va evalua rezultatul medical în baza criteriilor de evaluare a rezultatului medical, prevăzute în protocoalele terapeutice specifice”, mai prevede ordinul.

Din 5 februarie 2020 a început noul program de tratament fără interferon pentru hepatita C, care vizează patru opțiuni de tratament pentru circa 17.500 de pacienți eligibili din România, indiferent de gradul de fibroză. În programul de tratament fără interferon sunt incluși, în premieră, 100 de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.

OPȚIUNI DE TRATAMENT

Tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C a fost introdus în România începând cu anul 2015, în baza contractelor cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. Tratamentul fără interferon are o rată de vindecare a hepatitei C de peste 95%, potrivit specialiștilor.

În programul anterior, derulat în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019, peste 13.000 de pacienţi au intrat în programul fără interferon. Numărul crește în noul program prin includerea unor noi categorii de pacienți.

În anii precedenți, numărul pacienților incluși în program a fost semnificativ mai mic: 5.800 de pacienți în 2015 – 2016 și 12.000 de pacienți în 2016 – 2017.

Din numărul total de pacienți țintiți în noul program, cei mai mulți (17.500) sunt adulți cu infecție cronică VHC și fibroză F0-F3 sau cu ciroză hepatică compensată (Child A), naivi sau experimentați la tratamentul cu interferon.

De asemenea, CNAS a mai finalizat și negocierea unui contract cost-volum-rezultat în baza căruia va fi asigurat tratamentul pentru un număr de 300 de pacienți adulți cu hepatita C (toate stadiile de fibroză și ciroză compensată) care nu au răspuns terapeutic la tratamentele fără interferon urmate anterior.

Cele două terapii pentru care s-au semnat contracte sunt ledipasvir-sofosbuvir (Harvoni – Gilead) și ombitasvir-paritaprevir-ritonavir cu dasabuvir (Viekirax/ Exviera – AbbVie).

În programul anterior, pacienții din România bolnavi de hepatită C au avut acces la trei scheme de tratament fără interferon: Viekirax și Exviera (AbbVie), Harvoni (Gilead) și Zepatier (Merck Sharp & Dohme).

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu