Molecula care ar putea ajuta la tratarea bolii Parkinson

Molecula care ar putea ajuta la tratarea bolii Parkinson
noiembrie 10 16:17 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Descoperiri publicate miercuri ar putea sugera noi căi de dezvoltare a medicamentelor pentru a trata simptomele bolii Parkinson.

Cercetătorii de la universitatea de Sănătate și Știință din Oregon (OHSU), Statele Unite, au descoperit că neurotransmițătorul adenozină acționează eficient ca o frână pentru dopamină, un alt neurotransmițător binecunoscut implicat în controlul motor (care reglează mișcarea).

Oamenii de știință au descoperit că adenozina funcționează într-un fel de dinamică de tip push-pull (antagonism competitiv) cu dopamina din creier.

„Există două circuite neuronale: unul care ajută la promovarea acțiunii și celălalt care inhibă acțiunea”, a declarat autorul principal Haining Zhong, om de știință la Institutul Vollum al OHSU.

„Dopamina promovează primul circuit pentru a permite mișcarea, iar adenozina este ‘frâna’ care promovează al doilea circuit și aduce echilibru sistemului”, a precizat cercetătorul.

Descoperirea ar putea sugera noi căi de dezvoltare a medicamentelor pentru a trata simptomele bolii Parkinson, o tulburare de mișcare în care pierderea celulelor producătoare de dopamină a fost implicată în mod semnificativ ca fiind o cauză.

Oamenii de știință bănuiesc de ceva vreme că dopamina este influențată de o dinamică opusă a semnalizării neuronale în nucleul striat – o regiune cheie a creierului care mediază mecanismul mișcării, și mecanismele de recompensă, motivație și învățare.

Striatul este și regiunea primară a creierului afectată în boala Parkinson de pierderea celulelor producătoare de dopamină.

„Am bănuit multă vreme că trebuie să existe acest sistem push-pull”, a spus co-autorul cercetării, Tianyi Mao, om de știință la Vollum, care este și căsătorită cu Zhong.  Cei doi oameni de știință, soț și soție, au primit de-a lungul timpului mai multe grant-uri de cercetare pentru a studia cum funcționează circuitele creierului.

În noul studiu, cei doi oameni de știință au arătat pentru prima dată clar și categoric că adenozina, ca neurotransmițător, acționează în opoziție cu dopamina.

Studiul, care a implicat șoareci, a folosit probe de proteine ​​modificate genetic, dezvoltate recent de echipa celor doi oameni de știință.

Un exemplu al acestei tehnologii a fost evidențiat luna trecută într-un studiu publicat în revista Nature Methods.Adenozina este binecunoscută ca receptorul asupra căruia acționează cofeina.

„Cafeaua acționează în creierul nostru prin aceiași receptori”, a menționat Mao. „Bând cafea se ridică frâna impusă (dopaminei) de adenozină”.

Descoperirea a fost publicată miercuri, în revista Nature.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu