Morfina ar putea să nu fie cea mai bună soluție în cancerul metastatic, avertizează un studiu

Morfina ar putea să nu fie cea mai bună soluție în cancerul metastatic, avertizează un studiu
iulie 10 14:05 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Opioidele, cum  este și morfina, reprezintă standardul de aur pentru tratarea durerilor osoase induse de cancer, însă o nouă cercetare a unei echipe americane a descoperit un mecanism prin care utilizarea cronică a morfinei ar putea amplifica durerea și duce chiar la pierdere osoasă.

Potrivit Institutelor naționale de sănătate (NIH), din Statele Unite, metastazele osoase apar frecvent atunci când cancerul se răspândește din locul inițial în care a apărut într-o altă parte a corpului.

Aproape 70% dintre pacienții cu cancer de prostată și de sân și aproximativ 30%-40% dintre pacienții cu cancer pulmonar dezvoltă metastaze osoase.

Cel mai frecvent simptom al metastazelor osoase este durerea.

„Aceste constatări sugerează că morfina cronică pentru tratamentul unor lucruri cum ar fi cancerul metastatic ar putea să nu fie cea mai bună soluție, deoarece este posibil ca aceasta să diminueze de fapt densitatea osoasă”, a declarat autorul principal al studiului, Todd Vanderah, director al Centrului pentru durere și dependență al UArizona Health Sciences.

Acesta este primul studiu care identifică un mecanism prin care morfina contribuie la creșterea pierderii osoase și a durerii.

„Asta nu înseamnă că medicii ar trebui să elimine opioidele din planurile lor de tratament, dar evidențiază necesitatea de a dezvolta terapii alternative care pot reduce riscul de efecte secundare ale opioidelor”, a subliniat profesorul care este și șeful departamentului de farmacologie din cadrul Colegiului de medicină UArizona-Tucson.

Cercetări anterioare în studii preclinice și la om au sugerat că opioidele joacă un rol în pierderea de masă osoasă, mai multe studii legând utilizarea cronică a morfinei de o densitate osoasă mai mică și de o creștere a numărului de fracturi de șold.

Echipa de cercetători a examinat modul în care morfina interacționează cu receptorii opioizi-μ (mu) – care au un efect analgezic asupra circuitelor cerebrale – și cu receptorul TLR4 (receptorul 4 Toll-like), și au comparat efectele.

Receptorii opioizi mu sunt țintele moleculare primare ale opioidelor și sunt responsabili de controlul percepției durerii, precum și de efectele secundare, cum ar fi recompensa, toleranța, depresia respiratorie și altele.

Receptorii Toll-like recunosc și se leagă de molecule străine și se găsesc adesea pe celulele imunitare, care, de obicei, cresc în număr atunci când se confruntă cu un inamic, cum ar fi cancerul.

Atât în modele de laborator, cât și în modele preclinice de șoareci, cercetătorii au descoperit că atunci când morfina interacționează cu TLR4, aceasta declanșează o cascadă celulară care a inclus creșteri ale inflamației și o creștere a activității și producției de osteoclaste, care sunt celule care degradează osul.

Rezultatul a fost o pierdere osoasă mai mare și o creștere a durerii.

Atunci când TLR4 a fost blocat, nu a existat nicio creștere a durerii sau a pierderii osoase din cauza morfinei.

Aceleași efecte nu au fost observate atunci când a fost testat receptorul opioid mu.

(Foto: În stânga, celule izolate din celule de cancer de sân au fost tratate cu RANKL, un factor de creștere care stimulează resorbția osoasă, pentru a produce osteoclaste (roz). Când s-a adăugat morfină în cultura celulară (dreapta), numărul de osteoclaste a crescut, sugerând că morfina a stimulat producția de osteoclaste. Credit: Universitatea din Arizona).

„Credem că morfina acționează prin intermediul receptorului 4 toll-like pentru a crește numărul de osteoclaste care sunt produse și activitatea acestor osteoclaste”, a spus Vanderah, care a explicat că, pe măsură ce osteoclastele consumă mai mult os, nivelul de durere crește.

„În ansamblu, opiaceele cronice pot începe să sporească pierderea osoasă în orice afecțiune inflamatorie – dacă cineva are un sistem imunitar activat din cauza cancerului sau a artritei, de exemplu”, a precizat el.

Sunt necesare cercetări suplimentare, a spus Vanderah, pentru a crea o înțelegere mai detaliată a modului în care opioidele acționează nu numai asupra receptorilor de opioide cunoscuți, ci și la situsurile din afara țintei.

Descoperirile viitoare ar putea ajuta la estimarea capcanelor terapeutice care apar în tratamentul durerii osoase induse de cancer și ar putea duce la tratamente mai bune pentru pacienți.

Acest studiu, publicat în Pain, s-a dezvoltat ca o ramificație a unuia dintre proiectele de cercetare ale lui Vanderah, în cadrul căruia canabinoizii sunt examinați pentru o potențială utilizare ca tratament non-opioid pentru durerea osoasă indusă de cancer.

Cercetarea este în curs de desfășurare.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu