Neuralink, startup-ul lui Elon Musk care se ocupă de tehnologia creierului, a declarat că implantul său, conceput pentru a permite pacienţilor paralizaţi să utilizeze dispozitive digitale doar cu ajutorul gândurilor, funcţionează bine la cel de-al doilea pacient de probă.
Compania a declarat că pacientul, identificat drept Alex, nu s-a confruntat cu probleme de „retragere a micilor fire" utilizate pentru implant, şi că acesta nu s-a mişcat din poziţia iniţială, spre deosebire de primul pacient care a primit implantul în ianuarie.
Dezvoltatorul de interfeţe creier-calculator implantabile lucrează la măsuri de reducere a riscurilor pentru pacienţi, precum micşorarea concentraţiei de dioxid de carbon din sânge şi intervenţii de „sculptare a craniului”, pentru a plasa cipul mai aproape de creier şi a reduce tensiunea asociată implantului.
Firele minuscule ale implantului s-au retras după operaţie în cazul primului pacient, ceea ce a dus la o reducere bruscă a electrozilor care puteau măsura semnalele cerebrale. Compania ştia de această problemă de la studiile sale pe animale. După intervenţia chirurgicală, este nevoie de timp pentru ca ţesuturile să se refacă şi să ancoreze firele, iar odată ce acest lucru s-a întâmplat, firele s-au stabilizat, potrivit oficialilor companiei.
Compania americană de neurotehnologie, fondată de Elon Musk (printre alţii), foloseşte un robot pentru a plasa chirurgical implantul de interfaţă creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare.
Aceasta a declarat miercuri că a implementat măsuri precum reducerea mişcării creierului în timpul operaţiei, precum şi limitarea distanţei dintre implant şi suprafaţa creierului pentru a preveni probleme similare la al doilea pacient.
Compania este în curs de testare a dispozitivului său, care este destinat să ajute persoanele cu leziuni ale măduvei spinării. Dispozitivul i-a permis primului pacient să joace jocuri video, să navigheze pe internet, să posteze pe reţelele de socializare şi să mişte un cursor pe laptop.
Luna trecută, compania a implantat cu succes dispozitivul celui de-al doilea pacient, care l-a folosit pentru a juca jocuri video şi a învăţa cum să proiecteze obiecte 3D.=
Musk are ambiţii mari pentru Neuralink, spunând că ar facilita inserţiile chirurgicale rapide ale dispozitivelor sale cu cipuri pentru a trata afecţiuni precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia, şi speră să ajungă la 10 pacienţi implantaţi până la finalul acestui an.
Primul produs al companiei se numeşte Telepatie şi permite unei persoane să controleze telefonul inteligent şi computerul cu puterea gândirii.