Compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk a obţinut aprobare în SUA pentru primele teste pe oameni

Compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk a obţinut aprobare în SUA pentru primele teste pe oameni

Omul de afaceri Elon Musk, considerat un adevărat deschizător de drumuri în multe domenii ale tehnologiei, are un pariu şi în domeniul medicinei. El deţine compania Neuralink, specializată în implanturi cerebrale, prin care îşi propune să revoluţioneze medicina, prin tehnologii noi care să ducă la vindecarea unor boli fără leac. 

Joi, Neuralink a anunţat că Administraţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat demararea unui studiu clinic în care tehnologia sa experimentală va fi testată, în premieră, pe oameni.

Compania intenţionează să ajute la restabilirea vederii şi mobilităţii oamenilor prin conectarea creierului cu interfeţe autonome inteligente. Totuşi, nu este clar când va începe derularea studiului clinic.

O solicitare anterioară a Neuralink de a demara un studiu clinic a fost respinsă de FDA din motive de siguranţă în luna martie.

OBIECTIVELE NEURALINK

Compania speră să folosească microcipurile sale pentru creier, pentru a trata afecţiuni precum paralizia şi orbirea şi pentru a ajuta anumite persoane cu handicap să utilizeze computerele şi tehnologia mobilă.

Cipurile - care au fost testate pe maimuţe - sunt concepute să interpreteze semnalele produse în creier şi să transmită informaţii către dispozitive prin tehnologia Bluetooth.

De asemenea, Musk a sugerat anterior că tehnologia propusă ar putea contribui la atenuarea preocupărilor legate de faptul că oamenii vor fi înlocuiţi de inteligenţa artificială (AI).

Neuralink a anunţat vestea joi, pe Twitter, şi consideră că este vorba despre un „prim pas important, care va permite într-o zi ca tehnologia să ajute mulţi oameni".

Compania a promis că va oferi mai multe informaţii „în curând" cu privire la planurile de înscriere a participanţilor la studiu.

Site-ul său de internet promite că „siguranţa, accesibilitatea şi fiabilitatea" sunt toate priorităţi în timpul procesului său de inginerie.

Experţii au avertizat că implanturile cerebrale ale Neuralink vor avea nevoie de teste extinse pentru a depăşi provocările tehnice şi etice dacă vor deveni disponibile pe scară largă.

Compania - care a fost cofondată de Elon Musk în 2016 - a supraestimat în mod repetat viteza cu care îşi poate executa planurile.

În cel puţin patru ocazii, începând cu 2019, Musk a prezis că Neuralink va începe în curând testele pe oameni cu un implant cerebral revoluţionar, pentru a trata afecţiuni greu de rezolvat, cum ar fi paralizia şi orbirea.

Compania a mai suferit un nou eşec în luna decembrie a anului trecut, după ce ar fi fost investigată pentru presupuse încălcări ale bunăstării animalelor în activitatea sa. Anterior, Neuralink a negat afirmaţii similare.

În comentariile publice de-a lungul anilor, Musk a detaliat o viziune îndrăzneaţă pentru Neuralink: atât persoanele cu dizabilităţi, cât şi cele sănătoase vor merge în unităţi de cartier pentru inserţii chirurgicale rapide a unor dispozitive cu funcţii care variază de la vindecarea obezităţii, autismului, depresiei sau schizofreniei până la navigarea pe internet şi telepatie.

Anunţul său privind autorizarea FDA pentru testele pe oameni vine după ştirile recente despre o descoperire similară privind implanturile cerebrale realizate de cercetătorii elveţieni.

Un bărbat paralizat din Olanda a reuşit să meargă doar prin simpla formulare a gândului mişcării, datorită unui sistem de implanturi inteligente care i-au reconectat creierul şi măduva spinării.

Implanturile îl ajută să-şi mişte singur picioarele, după ce a rămas paralizat în scaunul cu rotile în urma unui accident petrecut în urmă cu peste 10 ani.

viewscnt