Noi antivirale care ar putea combate bolile infecțioase emergente, identificate de oamenii de știință

Noi antivirale care ar putea combate bolile infecțioase emergente, identificate de oamenii de știință
mai 02 08:57 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Actuala pandemie de SARS-CoV-2, care a făcut aproape șapte milioane de victime la nivel mondial de când a început, a scos la iveală vulnerabilitățile societății umane în fața unei epidemii de amploare provocate de agenți patogeni emergenți.

Într-un nou studiu, oamenii de știință au identificat potențiali agenți antivirali cu spectru larg care pot viza mai multe familii de virusuri ARN care continuă să reprezinte o amenințare semnificativă și ar putea provoca viitoarele pandemii.

Studiul a testat mai mulți agoniști ai imunității înnăscute care acționează prin vizarea receptorilor de recunoaștere a agenților patogeni și a găsit mai mulți agenți care s-au dovedit promițători, inclusiv unul care a prezentat o activitate antivirală puternică împotriva membrilor familiilor de viruși ARN.

Deși nu se poate estima cu exactitate ce va declanșa următoarea pandemie, autorii spun că epidemiile recente, precum și schimbările climatice globale și natura în continuă evoluție a genomului ARN indică faptul că arbovirusurile, virusuri răspândite de artropode precum țânțarii, sunt candidații principali.

Printre acestea se numără virusul Chikungunya (CHIKV), virusul Dengue, virusul West Nile și virusul Zika.

„Având în vedere potențialul lor epidemic deja demonstrat, găsirea unor tratamente eficiente cu spectru larg împotriva acestor virusuri este extrem de importantă, deoarece acestea devin agenți potențiali pentru pandemii”, scriu autorii studiului

În studiul recent, publicat vineri, în Cell Reports Medicine, cercetătorii au descoperit că mai multe antivirale inhibă aceste arbovirusuri în grade diferite.

„Cei mai puternici agenți antivirali cu spectru larg identificați în cadrul studiului au fost agoniștii STING cu dinucleotide ciclice (CDN), care sunt, de asemenea, promițători în declanșarea unei apărări imunitare împotriva cancerului”, a declarat autorul principal Vaithi Arumugaswami, profesor asociat în cadrul departamentului de farmacologie moleculară și medicală de la UCLA.

Potrivit profesorului, un răspuns antiviral robust al gazdei indus de o singură doză de tratament cu agonistul STING, cAIMP, s-a dovedit eficientă în prevenirea și atenuarea artritei virale debilitante cauzate de virusul Chikungunya într-un model de șoarece.

Aceasta ar putea fi o modalitate de tratament foarte promițătoare, deoarece persoanele afectate de virusul Chikungunya suferă de artrită virală la ani și decenii de la infecția inițială, a specificat profesorul.

„La nivel molecular, CHIKV contribuie la dezechilibre transcripționale (și chimice) robuste în celulele cutanate infectate (fibroblaste) în comparație cu virusul West Nile și virusul ZIKA, ceea ce indică o posibilă diferență în mecanismele de vătămare mediată (patogeneza bolii) de către viruși aparținând unor familii diferite, în ciuda faptului că toți sunt virusuri transmise de țânțari”, a declarat la rândul său autorul principal Arunachalam Ramaiah, cercetător principal în cadrul departamentului de sănătate al orașului Milwaukee, din Statele Unite.

„Cercetarea modificărilor transcripționale în celulele gazdă relevă faptul că tratamentul cu cAIMP salvează (inversează) celulele de efectul nociv al dereglementării induse de CHIKV a căilor de reparare celulară, imunitară și metabolică”, a  precizat el.

Studiul concluzionează că agoniștii STING au prezentat o activitate antivirală cu spectru larg atât împotriva virusurilor transmise de artropode, cât și a celor respiratorii, inclusiv SARS-CoV-2 și Enterovirus D68 în modele de cultură celulară.

Următorul pas pentru specialiști este dezvoltarea unor antivirale cu spectru larg în combinație cu alte antivirale existente care să fie ușor de obținut în cazul unor viitoare epidemii de boli respiratorii și arbovirale.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu