Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femeile din întreaga lume, dar, în ciuda progreselor medicale, nu există remediu pentru tumorile care se răspândesc la nivel local şi în alte zone din organism. Acum, noi cercetări de la Universitatea din Australia de Sud au descoperit o legătură între cancerul de sân agresiv şi un complex format din două proteine, CXCR4-CCR7, aflate pe suprafaţa celulelor canceroase. Cercetările arată o legătură directă între numărul acestor proteine şi severitatea bolii.
Este pentru prima dată când interacţiunea dintre cele două proteine a fost observată atât în celulele animale, cât şi în cele umane. Finanţat de Consiliul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Australia, studiul oferă informaţii vitale despre mecanismul de progresie a cancerelor de sân de la o formă benignă la o formă agresivă.
Cercetătorii spun că blocarea interacţiunii dintre proteinele CXCR4-CCR7 ar putea oferi noi tratamente pentru cancerul mamar invaziv.
„La nivel global, cancerul de sân afectează mai mult de 2,3 milioane de femei în fiecare an, cancerul de sân agresiv reprezentând mai mult de 40% din totalul deceselor legate de cancer la femei. Nu există un tratament actual pentru tumorile metastatice, motiv pentru care sunt atât de necesare noi terapii care pot viza răspândirea cancerului de sân la un alt organ din organism. Fiecare dintre proteinele CXCR4 şi CCR7 se regăsesc în multe tipuri de celule, inclusiv în celulele tumorilor mamare. Dar am observat că în celulele canceroase mai invazive şi metastatice, proteinele se combină pentru a furniza semnale specifice, care fac ca aceste celule să crească şi să se deplaseze rapid“, spune cercetătoarea Valentina Poltavets, de la UniSA.
Echipa de cercetare a creat un sistem care a forţat aceste proteine să interacţioneze pe suprafaţa celulelor neinvazive ale cancerului de sân, demonstrând modul în care acestea fac ca celulele canceroase să fie mai agresive şi mai invazive.
Pe fondul pandemiei de Covid-19, 98% din screeningurile pentru cancer de sân au fost anulate sau amânate în Australia, ceea ce a expus mii de femei la un risc mai mare.
Cercetările continuă să îmbunătăţească rata de supravieţuire a cancerului de sân, dar sunt necesare mai multe investiţii pentru a combate cancerele de sân greu de tratat, spune Poltavets.
„Nu există nicio îndoială că cercetările avansează cunoştinţele pe care le avem în cancerul de sân. Pas cu pas, suntem hotărâţi să găsim un remediu pentru această boală devastatoare“, a mai spus cercetătoarea.
Studiul a fost publicat în life.