Noi descoperiri în lupta împotriva cancerului ar putea îmbunătăţi rata de succes a imunoterapiei

Noi descoperiri în lupta împotriva cancerului ar putea îmbunătăţi rata de succes a imunoterapiei

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au descoperit de ce unele tipuri de cancer nu răspund la tratamentul cu imunoterapie, aducând o nouă speranţă că mai mulţi oameni ar putea supravieţui bolii.

O echipă de cercetători de la universitatea din Southampton, susţinuţi de Cancer Research UK, au identificat o proteină în celulele cancerului care împiedică tratamentul să funcţioneze şi, cel mai important, au găsit şi un medicament care o poate anihila.

Descoperirile au fost publicate, joi, în revista Cancer Research.

Imunoterapia funcţionează prin declanşarea sistemului imunitar al organismului (celulele T) să recunoască şi să atace celulele canceroase şi a avut succes în tratarea multor tipuri de cancer. Cu toate acestea, pentru un număr mare de pacienţi, tratamentul este ineficient din cauza unei bariere de protecţie a celulelor numite fibroblaste asociate cancerului (CAF) care se află în jurul tumorii, pe care celulele T din corp nu o pot pătrunde.

Studiul care a durat şase ani, condus echipa din Southampton, a arătat că aceste CAF sunt reglate de o proteină numită ATM care controlează în mod normal repararea ADN-ului în celule. Blocarea proteinei ATM previne formarea barierei protectoare CAF şi, prin urmare, oferă sistemului imunitar al pacientului o şansă mai mare de a ataca celulele canceroase în timpul imunoterapiei.

„Imunoterapia pentru cancer a fost o dezvoltare foarte interesantă, dar încă nu funcţionează la majoritatea pacienţilor. Rezultatele noastre sugerează că, în multe cazuri, rezistenţa la tratament este cauzate de CAF şi acest lucru poate fi depăşit prin ţintirea ATM”, a declarat profesorul Gareth Thomas, profesor de patologie experimentală la Centrul de imunologie a cancerului al universităţii.

Mulţi pacienţi au tumori care conţin niveluri ridicate de CAF, care împiedică celulele T să ajungă la tumori. Printre acestea se numără aproape 50% dintre cancerele de cap şi gât, 95% din cancerele pancreatice şi 60-70% din cancerele esofagiene şi colorectale, au explicat autorii.

Prevenirea formării CAF prin blocarea proteinei ATM, ar putea duce la depăşirea rezistenţa la imunoterapie făcând ca acest tratament să fie eficientă pentru un grup mai mare de pacienţi cu diferite tipuri de cancer.

Recentul studiu este şi mai semnificativ prin faptul că cercetătorii au conceput deja un medicament care poate bloca proteina ATM.

Inhibitorii ATM au fost dezvoltaţi cu un alt scop - pentru a sensibiliza celulele canceroase la radioterapie - şi sunt în prezent evaluaţi în studii clinice pentru potenţialul lor de a îmbunătăţi răspunsul la radioterapie la persoanele cu cancer cerebral.

„Ceea ce este cu adevărat incitant la acest lucru este că am folosit un medicament care există deja, aşa că nu trebuie să petrecem timp pentru a dezvolta un medicament şi am putea trece direct la testare. Este foarte eficient pentru a introduce celule T în tumoră prin ţintirea CAF, care este o utilizare complet nouă a medicamentului. Am arătat în modelele de şoarece că putem inhiba formarea CAF, depăşind rezistenţa la imunoterapie şi îmbunătăţind semnificativ răspunsul la acest tip de tratament”, a precizat profesorul Thomas.

Următorul pas al echipei va fi să dezvolte un studiu clinic.

Această ultimă cercetare a fost condusă de oameni de ştiinţă de la facultatea de medicină a universităţii din Southampton, şi de la universităţile din Leicester, Liverpool şi centrul medical universitar din Elveţia, împreună cu AstraZeneca din Cambridge.

viewscnt