Noile medicamente pentru diabet și obezitate protejează și rinichii, sugerează un studiu
Un studiu recent sugerează că medicamentele populare pentru diabet și obezitate pot proteja și rinichii. Cercetătorii au constatat că reducerea combinată a riscului de insuficiență renală, de agravare a funcției renale și de deces din cauza bolii renale a fost de 19%. Rezultate sunt deosebit de importante pentru pacienții cu boală renală cronică, spun autorii.
Medicamentele populare pentru diabet și obezitate ar putea ajuta, de asemenea, la protejarea rinichilor, potrivit rezultatelor unei noi cercetări.
Constatările, publicate marți, indică faptul că medicamentele ar putea reduce riscul de deteriorare și insuficiență renală, indiferent dacă cineva are sau nu diabet.
Potrivit studiului, reducerea combinată a riscului de insuficiență renală, de agravare a funcției renale și de deces din cauza bolii renale a fost de 19%.
Numite agoniști ai receptorilor GLP-1 (agoniști ai peptidei-1 asemănătoare glucagonului), medicamentele imită acțiunea unui hormon natural din organism (GLP-1), care stimulează producția de insulină și scade nivelul zahărului din sânge, și au fost dezvoltate inițial pentru a trata diabetul.
Mai recent, acestea au apărut ca tratamente eficiente pentru obezitate, încetinind digestia, crescând senzația de sațietate și reducând foamea.
Primul studiu care arată un beneficiu al agoniștilor receptorilor GLP-1 asupra insuficienței renale sau bolii renale în stadiu terminal
Autorul principal al noului studiu, profesorul Sunil Badve, de la Institutul George pentru sănătate globală și Universitatea New South Wales (UNSW) din Sydney, Australia, a declarat marți, într-un comunicat, că studiul lărgește cunoștințele actuale despre medicamente în domenii cheie, inclusiv beneficiile la persoanele cu boală renală cronică (CKD) și la persoanele cu și fără diabet.
„Acesta este primul studiu care arată un beneficiu clar al agoniștilor receptorilor GLP-1 asupra insuficienței renale sau a bolii renale în stadiu terminal, sugerând că au un rol cheie în tratamentul de protecție a rinichilor și a inimii pentru pacienții cu afecțiuni medicale comune, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, supraponderalitatea sau obezitatea cu boli cardiovasculare sau CKD”, a declarat prof. Badve.
„Este o afecțiune progresivă care duce în cele din urmă la insuficiență renală care necesită dializă sau transplant renal și este asociată cu deces prematur, în principal din cauza bolilor de inimă. Ea are un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților și generează costuri substanțiale de asistență medicală”, a precizat el.
Pentru studiu, publicat luni în revista The Lancet Diabetes and Endocrinology, cercetătorii au efectuat o analiză a 11 studii clinice pe scară largă privind agoniștii receptorilor GLP-1, implicând un total de 85.373 de persoane.
Șapte agoniști diferiți ai receptorilor GLP-1 au fost investigați în cadrul studiilor, inclusiv semaglutida (cunoscut și sub denumirea comercială de Ozempic sau Wegovy), dulaglutidă (Trulicity) și liraglutidă (Victoza).
Rezultatele au arătat că, în comparație cu medicamentele placebo, agoniștii receptorilor GLP-1 au redus riscul de insuficiență renală cu 16% și înrăutățirea funcției renale cu 22%.
Analiza a confirmat, de asemenea, constatările anterioare conform cărora medicamentele protejează sănătatea inimii, cu o reducere cu 14% a riscului de deces cardiovascular, atac de cord non-fatal și accident vascular cerebral non-fatal, comparativ cu medicamentul fictiv.
Decesul din orice cauză a fost cu 13% mai mic în rândul pacienților tratați cu agoniști ai receptorilor GLP-1.
„Această cercetare arată că agoniștii receptorilor GLP-1 ar putea juca un rol important în abordarea poverii globale a bolilor netransmisibile”, a declarat profesorul Vlado Perkovic, profesor la George Institute, autor principal al studiului.
Niciun comentariu!
Poți adăuga unul pentru a porni o conversație.