Un medicament popular împotriva obezităţii ar putea ajuta la tratarea unei tulburări periculoase în care oamenii se luptă să respire în timp ce dorm, potrivit datelor unui nou studiu, publicate vineri.
Medicamentele pentru pierderea în greutate, numite agonişti GLP-1 – agonişti ai peptidei-1 asemănătoare glucagonului – au adus deja vânzări de miliarde de dolari ca tratamente pentru obezitate şi diabet. Tratamentele acţionează prin reducerea poftei de mâncare şi golirea mai lentă a stomacului.
Acum, rezultatele unui studiu efectuat de gigantul farmaceutic american Eli Lilly se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi clinice care sugerează că medicamentele GLP-1 au beneficii medicale dincolo de diabet şi pierderea în greutate.
Tirzepatida, medicamentul care intră în compoziţia Zepbound, un medicament pentru slăbit, dar şi în tratamentul pentru diabetul zaharat, Mounjaro, pare să reducă severitatea apneei de somn, alături de reducerea greutăţii şi îmbunătăţirea tensiunii arteriale şi a altor măsuri de sănătate la pacienţii cu obezitate care au luat medicamentul timp de un an.
Sindromul de Apnee in Somn Obstructiv (SASO) afectează aproximativ 1 miliard de persoane la nivel mondial, potrivit unui studiu din 2019 publicat în revista The Lancet.
Producătorul medicamentului, care a finanţat studiul, a cerut autorităţii americane de reglementare din domeniul sănătăţii, FDA, să extindă utilizarea medicamentului pentru a trata apneea de somn moderată până la severă, în care oamenii se opresc şi încep să respire în timpul somnului, a declarat vineri un purtător de cuvânt.
O decizie este aşteptată până la sfârşitul anului.
Experţii avertizează însă, într-un editorial separat, că vor fi necesare mai multe cercetări pentru a spune dacă medicamentul poate fi folosit ca „un tratament unic" pentru apneea obstructivă în somn.
În perioada de veghe şi în mod normal în timpul somnului, muşchii de la nivelul gâtului menţin deschise căile aeriene superioare şi astfel, aerul intră în plămâni.
În SASO, musculatura gâtului şi a limbii se relaxează excesiv în timpul somnului, ceea ce duce la închiderea căilor aeriene superioare, în ciuda efortului respirator.
Sindromul afectează aproximativ 20 de milioane de americani şi poate cauza probleme pe termen scurt, cum ar fi sforăitul, ceaţă cerebrală şi somnolenţă în timpul zilei, dar şi probleme grave pe termen lung, cum ar fi boli de inimă, demenţă şi moarte prematură.
Cercetarea, publicată vineri în revista New England Journal of Medicine - NEJM şi prezentată recent la o conferinţă medicală, a inclus aproape 500 de persoane diagnosticate cu obezitate şi apnee în somn, informează AP.
Jumătate dintre acestea au folosit ceea ce este cunoscut în mod obişnuit sub numele de aparat CPAP, care alimentează oxigenul printr-o mască pentru a menţine căile respiratorii deschise în timpul somnului (foto).
Celălalt grup a inclus persoane pentru care aparatul CPAP a eşuat sau nu a fost tolerat.
Studiul a constatat că pacienţii din ambele grupuri care au primit injecţii săptămânale de tirzepatidă au redus numărul de episoade pe oră în care respiraţia lor a încetinit sau s-a oprit complet în timpul somnului cu aproximativ jumătate până la aproape 60%, comparativ cu aproximativ 10% la persoanele care au primit un placebo.
Până la jumătate dintre pacienţii care au luat medicamentul au redus episoadele de apnee suficient de mult pentru a rezolva potenţial tulburarea, în comparaţie cu până la 16% dintre cei care au folosit medicamentul placebo, potrivit cercetării.
În medie, pacienţii care au luat medicamentul au pierdut, de asemenea, între 18% şi 20% din greutatea corporală şi au prezentat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte tensiunea arterială şi o afecţiune în care oxigenul din sânge scade în timpul somnului.
De asemenea, pacienţii au raportat un somn mai bun şi mai puţine tulburări de somn, potrivit studiului.
Noua cercetare sugerează că agonistul GLP-1 ar putea fi „un instrument eficient la îndemână", pentru tratarea apneei de somn, a declarat autorul principal, dr. Atul Malhotra, specialist în medicina somnului la Universitatea din California, San Diego.
Într-un editorial care a însoţit studiul, dr. Sanjay Patel, specialist în medicina somnului la Universitatea din Pittsburgh, a avertizat însă că „rămâne neclar" dacă acest agonist GLP-1 poate trata apneea de somn la pacienţii din lumea realădin cauza modului în care este măsurată îmbunătăţirea.
De asemenea, el a remarcat că accesul şi costul rămân obstacole în calea utilizării medicamentului şi că folosirea acestuia ca tratament ar putea exacerba disparităţile rasiale şi de altă natură în abordarea apneei de somn.
Dr. Paul Peppard, cercetător în domeniul medicinei somnului la Universitatea din Wisconsin, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că pierderea în greutate a fost recomandată de mult timp ca o modalitate de a reduce severitatea apneei de somn prin extinderea capacităţii pulmonare, reducerea grăsimii din căile respiratorii şi îmbunătăţirea utilizării oxigenului.
În timp ce dieta şi exerciţiile fizice pot stimula pierderea în greutate şi pot reduce consecinţele tulburării, epidemia de obezitate în curs de desfăşurare din Statele Unite dovedeşte că scăderea în greutate este dificilă pentru mulţi oameni, a spus el. În aceste cazuri, astfel de medicamente pot fi de ajutor, a adăugat specialistul american.