Nou regulament de organizare și funcționare a ANMDMR

Nou regulament de organizare și funcționare a ANMDMR
aprilie 08 11:28 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Ministerul Sănătății a elaborat un nou regulament de organizare și funcționare a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), care stabilește atribuțiile și structura organizatorică a instituției. 

Noul regulament a fost aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 857/2022), publicat recent în Monitorul Oficial.

Regulamentul reprezintă legislație secundară, după intrarea în vigoare a legii de reorganizare a instituției.

Potrivit legii de reorganizare a agenției, intrată în vigoare în iulie 2019, ANMDMR este condusă de un președinte și de doi vicepreședinți, iar numărul maxim de posturi este de 500, inclusiv președintele și vicepreședinții.

Din 1 martie, dr. farm. Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România, a fost numit președinte al ANMDMR, după ce a câștigat concursul organizat de Ministerul Sănătății în acest sens.

Posturile de președinte și vicepreședinte ar trebui ocupate prin concurs organizat de Ministerul Sănătății, potrivit actului normativ.

NOUL REGULAMENT DE ORGANIZARE

Regulamentul intrat de curând în vigoare prevede că ANMDMR exercită trei funcţii: de elaborare a reglementărilor, politicilor şi strategiilor naţionale în domeniul medicamentului, dispozitivelor medicale şi evaluării tehnologiilor medicale; de control, prin care se asigură supravegherea şi verificarea respectării reglementărilor specifice domeniului său de activitate; de reprezentare, prin care se asigură, în numele statului sau al Ministerului Sănătăţii, reprezentarea pe plan intern şi extern, în domeniul său de activitate.

Atribuțiile principale ale ANMDMR sunt autorizarea medicamentelor de uz uman, a unităţilor de producţie şi distribuţie angro, supravegherea unităţilor de producţie, inspecţia de supraveghere a activităţii în farmacii, reglementarea domeniului dispozitivelor medicale, supravegherea pieţei de dispozitive medicale, avizarea și inspecția unităţilor de comercializare şi prestări servicii în domeniul dispozitivelor medicale.

Noul regulament prevede și constituirea unui consiliu ştiinţific al ANMDMR, prin ordin al ministrului sănătăţii la propunerea preşedintelui agenției, format din 12 membri: preşedintele ANMDMR, vicepreşedinţii ANMDMR, alți 2 reprezentanţi ai ANMDMR, un reprezentant al facultăţilor de medicină (la propunerea Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România), un reprezentant al facultăţilor de farmacie (la propunerea Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Farmacie din România), un reprezentant propus de Asociaţia Alianţa Universitară G6 – UMF, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, un reprezentant al Colegiului Farmaciştilor din România, un reprezentant al Colegiului Medicilor din România și un reprezentant al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu