Nou regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă din România

Nou regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă din România

Ministerul Sănătăţii a elaborat un nou regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă publice şi private din România, care introduce condiţii mai stricte de formare a personalului. Este prima revizuire majoră a regulamentului după 18 ani, perioadă în care au avul loc schimări majore la nivelul tehnologiei, dar şi al modalităţilor de tratament.

Noul regulament este cuprins într-un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii, care va înlocui ordinul ministrului sănătăţii nr 1718/2004 (privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă publice şi private).

Noul regulament a fost realizat la solicitarea Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sănătăţii, în urma consultării cu asociaţiile profesional-ştiinţifice de profil şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În afară de integrarea ultimelor noutăţi tehnologice şi de tratament, regulamentul introduce condiţii mai stricte de formare pentru personalul din centrele de dializă.

Astfel, medicii încadraţi în umnităţile de dializă trebuie să aibă specializare în nefrologie. "Medicii rezidenţi din specialitatea nefrologie de an terminal de pregătire pot activa într-o unitate de dializă cu acordul scris şi sub responsabilitatea medicului coordonator al unităţii de dializă, dacă acesta întruneşte condiţiile de îndrumător de rezidenţiat", prevede documentul.

În situaţii speciale, în care medicul specialist nefrolog din centru nu se poate deplasa de la domiciliu, iar statusul pacientului impune modificarea imediată a prescripţiei, specialistul nefrolog poate da indicaţiile necesare prin telemedicină sau consultaţie online, ce va fi înregistrată în protocolul şedinţei de dializă.

Pentru unităţile de dializă pediatrică trebuie încadraţi medici pediatri cu atestat de studii complementare sau supraspecializare în nefrologie pediatrică şi/sau competenţă în dializă sau medici specialişti nefrologie cu studii complementare în pediatrie.

Regulamentul prevede şi o perioadă de tranzţiei de 5 ani pentru îndeplinirea acestei condiţii. "În maximum 5 ani de zile de la intrarea în vigoare a regulamentului actual, medicii pediatri cu atestat în nefrologie / competenţă în dializă sunt obligaţi să îşi obţină titlul de medic specialist în nefrologie sau nefrologie pediatrică", menţionează documentul.

În mod excepţional, în zonele cu deficit de personal sau în cele în care medicii nefrologi din teritoriu nu doresc să fie angajaţi pentru supravegherea şedinţelor de dializă şi dau o declaraţie scrisă în acest sens, vor putea fi angajaţi şi medici specialişti de medicină internă, ATI sau medicină de urgenţă, pentru o perioadă determinată de timp, de maximum 12 luni.

Aceştia vor putea realiza supravegherea desfăşurării şedinţelor de dializă, vor putea acorda primul ajutor în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă, dar nu vor putea face modificarea prescripţiilor parametrilor de dializă, decât cu avizul medicului specialist nefrolog, prin telemedicină/consultaţie online.

În staţiile-satelit medicul nefrolog din unitatea de dializă centrală va face vizita fizic o dată pe săptămână, în restul intervalului activitatea poate fi supravegheată prin telemedicină.

La nivelul asistenţilor medicali, noul regulament impune, pe lângă pregătirea de bază generală sau pediatrie cu autorizatie de liberă practică valabilă, şi o specializare în domeniu.

"Această specializare va fi obţinută printr-un atestat, după absolvirea Programului de specializare în domeniul Nefrologie, Hemodializă şi Dializă Peritoneală, organizat de Ministerul Sănătăţii prin Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti", prevede regulamentul.

Pentru absolvirea programului de specializare în domeniul nefrologie, hemodializă şi dializă peritoneală este introdusă o perioadă de 6 ani pentru conformare, în cazul asistenţilor medicali deja angajaţi şi cu experienţă mai mare de 3 ani la momentul implementării noului regulament. Pentru asistentele medicale nou-angajate, cu o experienţă mai mică de 3 ani, perioada de conformare va fi de 3 ani de la angajare.

Programul de specializare va fi organizat de Ministerul Sănătăţii prin Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti.

Programele şi durata cursurilor, ca şi modalităţile de evaluare vor fi avizate de Colegiul Medicilor, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi Ministerul Sănătăţii şi se vor derula prin instituţii acreditate.

viewscnt