Cercetătorii au dezvoltat un nou protocol de monitorizare al celui mai frecvent cancer la copii, leucemie acută limfoblastică, pentru a comunica strategii de tratament mai eficiente şi pentru a detecta o eventuală recidivă a bolii. Protocolul identifică într-un singur test mai mulţi markeri genomici pentru celulele canceroase, îmbunătăţind monitorizarea evoluţiei tumorii pentru a detecta mai devreme o recidivă şi pentru a evita rezultatele fals negative. Procedeul este mai simplu decât tehnicile utilizate în prezent.
Rata de supravieţuire la copiii cu leucemie acută limfoblastică a crescut la peste 80% in ultimele decenii. Cu toate acestea, prognosticul în cazul recidivei rămâne nefavorabil.
Un factor important de prognostic pentru răspunsul la tratament şi stratificarea pacienţilor este monitorizarea bolii minime reziduale. MRD utilizează un test multiplex prin tehnica MP PCR în timp real, extrem de sensibil, pentru a măsura cantitatea de celule canceroase între celulele normale.
„Markerii MRD pot dispărea în timpul tratamentului, ceea ce poate duce la rezultate fals-negative şi la un proces decizional slab în tratamentele personalizate“, explică cercetătorul principal Cornelia Eckert, de la departmentul de oncologie pediatrică a universităţii din Berlin şi de la centrul german de cercetare a cancerului. În consecinţă, specialiştii recomandă monitorizarea a cel puţin doi markeri independenţi pentru fiecare pacient faţă de standardul de aur EuroMRD folosit în prezent care solicită amplificarea şi determinarea calitativă prin testarea PCR singleplex, ceea ce face ca testarea altor markeri suplimentari să fie mai laborioasă şi mai scumpă.
Pentru a depăşi aceste limitări, cercetătorii au stabilit un protocol pentru proiectarea unui test MP PCR multiplex în timp real pentru a monitoriza simultan, într-o singură testare, până la patru markeri MRD pentru LAL. Testat pe ADN în probe de măduvă osoasă de la pacienţii cu LAL, noul test MP PCR a îndeplinit cerinţeţe standardului de aur EuroMRD şi nivelurile de sensibilitate necesare pentru luarea deciziilor clinice.
„Multiplexarea poate îmbunătăţi semnificativ monitorizarea personalizată a MRD la pacienţi, deoarece, în acelaşi timp, pot fi analizaţi un număr mai mare de markeri pentru MRD pe pacient. Chiar dacă aceste secvenţe de celule canceroase specifice pacientului diferă de celulele sănătoase doar prin câteva nucleotide ADN, testul nostru multiplex poate face distincţia între aceste secvenţe de ADN. Prin urmare, o gamă mai largă de secvenţe specifice pacientului pot fi incluse în test“.
Recentul studiu demonstrează că testul multiplex MP PCR are potenţialul de a stabili un nou standard pentru monitorizarea MRD, după validarea clinică pe o cohortă reprezentativă de pacienţi. „Cancerul este o boală fatală şi ştim că nu toţi pacienţii pot fi vindecaţi. După validarea clinică pacienţii ar putea beneficia de o monitorizare a MRD, ceea ce ar duce la predicţii mai precise ale răspunsului la terapie, o mai bună stratificare şi un rezultat mai bun al pacienţilor“, a mai spus dr. Eckert.
Protocolul a fost publicat în Journal of Molecular Diagnostics.