Nouă tehnologie promițătoare pentru ablația prin radiofrecvență la pacienții cu cancer de ficat

Nouă tehnologie promițătoare pentru ablația prin radiofrecvență la pacienții cu cancer de ficat
iulie 31 13:32 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

O nouă tehnologie, realizată în urma unor studii care au identificat frecvențe radio specifice pentru mai multe tipuri de cancer, crește eficacitatea ablației prin radiofrecvență la pacienții cu carcinom hepatocelular, îmbunătățind supraviețuirea acestora, arată un studiu realizat de cercetători de la Școala de Medicină Wake Forest din  Winston-Salem, statul american Carolina de Nord. 

Studiul, publicat recent în “4Open”, arată că cercetătorii au folosit TheraBionic P1, un echipament de ultimă generație care transmite câmpuri de radiofrecvență modulate în amplitudine (AM RF EMF) programate specific pentru carcinomul hepatocelular.

“Carcinomul hepatocelular reprezintă circa 90% dintre cancerele de ficat, iar ratele actuale de supraviețuire sunt cuprinse între 6 și 20 de luni. Există opțiuni limitate de tratament pentru pacienții cu această formă de cancer”, a explicat prof. Boris Pasche, director al Centrului pentru Cancer al Wake Forest, citat de sciencedaily.com.

În studii anterioare, prof. Pasche, împreună cu cercetătorul Alexandre Barbault, au descoperit frecvențe radio specifice pentru 15 tipuri de cancer și au contribuit la dezvoltarea noului echipament.

Spre deosebire de alte echipamente folosite în ablația cu prin radiofrecvență, TheraBionic P1 emite unde de radiofrecvență printr-o antenă plasată pe limba pacientului în timpul tratamentului. Terapia trebuie administrată de trei ori pe zi și constă în transmiterea de câmpuri de radiofrcvență prin corpul pacientului.

Studiul a inclus 19 pacienți cu carcinom hepatocelular în stadiu avansat, iar grupul de control a inclus 41 de pacienți cu aceeași afecțiune care au primit terapie standard într-un studiu clinic de faza a II-a.

Rezultatele studiului au arătat o îmbunătățire a ratei de supraviețuire la peste 30% dintre pacienții tratați cu  noua tehnologie, cu prezervarea funcțiilor ficatului.

Mai mult, niciun pacient nu a fost nevoit să oprească tratamentul cu radiofrecvență din cauza unor reacții adverse.

Cercetătorii au demarat deja două noi studii clinice mai ample pentru a testa noua tehnologie. În primul sunt testate eficacitatea și siguranța noii terapii în combinație cu regorafenib, medicament folosit în chimioterapie. Al doilea studiu este randomizat, dublu-orb, și testează siguranța și eficacitatea terapiei ca tratament de linia a III-a pentru carcinom hepatocelular în stadiu avansat.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu