Noua variantă africană a SARS-CoV-2, numită omicron şi catalogată "îngrijorătoare" de către OMS

Noua variantă africană a SARS-CoV-2, numită omicron şi catalogată "îngrijorătoare" de către OMS

Noua variantă africană a SARS-CoV-2 a fost numită omicron, după litera alfabetului grecesc, şi catalogată "îngrijorătoare" de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) Anunţul a fost făcut vineri seară, după o reuniune de urgenţă a experţilor OMS desfăşurată la Geneva, Elveţia.

Astfel, varianta omicron devine a cincea inclusă în categoria "de îngrijorare". Până acum, potrivit clasificărilor OMS, existau patru variante “de îngrijorare” – alfa, beta, gama şi delta – şi două variante “de interes” – lambda şi miu.

OMS a anunţat, la finalul reuniunii desfăşurate la Geneva, că datele preliminare sugerează că varianta omicron provoacă un risc mai mare de reinfectare faţă de alte variante "de îngrijorare" ale virusului SARS-CoV-2, în condiţiile în care numărul de cazuri, asociat noii tulpinii, creşte într-un ritm alarmant în aproape toate regiunile din Africa de Sud, principalul focar al infecţiei cu varianta omicron.

Varianta, denumită iniţial B.1.1.529, a fost identificată prima dată în 11 noiembrie în Botswana, unde au fost secvenţiate genetic primele trei cazuri. Ulterior, varianta a fost identificată şi în Africa de Sud, Hong Kong, Israel şi Belgia.

Principala sursă de îngrijorare în privinţa noii variante este numărul foarte mare de mutaţii identificate – 32 doar la nivelul proteinei Spike (S), principala ţintă a vaccinurilor anti-Covid-19 dezvoltate până acum.

viewscnt