Coronavirusul din China a fost transmis de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinului, singurul mamifer cu solzi din lume, care a servit drept gazdă intermediară, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Agricolă a Chinei de Sud.
Pangolinul este un animal pe cale de dispariţie, dar face obiectul unui trafic ilegal în China şi în alte ţări asiatice, carnea sa fiind considerată o delicatesă. În plus, solzii mamiferului sunt folosiţi în medicina tradiţională chineză, potrivit World Wildlife Fund.
“Această descoperire este foarte importantă pentru prevenirea şi controlul sursei virusului”, au precizat cercetătorii de la Universitatea Agricolă a Chinei de Sud, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, citat de Reuters.
Epidemia cu noul coronavirus 2019-nCoV din China a pornit dintr-o piaţă din Wuhan, unde se vindeau ilegal diverse animale.
Analiza genomică realizată de experţi a relevat că noul coronavirus din China provine de la lilieci, ca şi SARS şi MERS, fiind transmis la om printr-o gazdă intermediară. Totuşi, până acum nu era clar ce specie a servit drept gazdă intermediară în transmiterea virusului de la lilieci la oameni.
Însă analiza genomică efectuată de cercetătorii de la Universitatea Agricolă a Chinei de Sud a indicat că tulpina coronavirusului identificată la pangolini este identică în proporţie de 99% cu cea de la oamenii infectaţi.
Rezultatele studiului sugerează că pangolinul este cea mai probabilă gazdă intermediară între lilieci şi oameni.
Totuşi, unii experţi consideră că este nevoie de studii suplimentare pentru a dovedi în mod clar că pangolinul a fost gazda intermediară în transmiterea coronavirusului.