Novartis va furniza 15 medicamente generice „fără profit” pentru tratarea simptomelor COVID-19

iulie 17 08:30 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 1 minut(e)

15 medicamente generice vor fi puse la dispoziția țărilor în curs de dezvoltare de către Divizia Sandoz a companiei Novartis pentru a trata simptomele COVID-19 pe durata pandemiei, „fără profit”.

,,Nu ar trebui să subestimăm stresul pe care COVID îl pune în special pe sistemele de sănătate fragile. Prin acest program nu vizăm canale clasice de distribuție comercială, ci canale foarte directe”, a precizat Lutz Hegemann, directorul general al Novartis, pentru Reuters, susținând că vrea să ajute sistemele de sănătate vulnerabile din Africa, Asia, America de Sud și Europa de Est.

Medicamentele originale produse de Novartis au avut puține aplicații în tratarea noului coronavirus, exceptând hidroxiclorochina, care a trecut unele studii științifice în privința COVID-19 și care se folosește și în România. Însă medicamentele generice Sandoz sunt printre cele utilizate frecvent pentru tratarea simptomelor pacienților spitalizați. Cele 15 generice includ mai multe antibiotice, dexametazona, care s-a bucurat și ea de un anume succes în tratarea cazurilor severe de COVID-19, dobutamină, fluconazol antifungic și salbutamol.

Medicamentele sunt de aproximativ zeci de ani pe piață și sunt relativ ieftine. „Novartis ar trebui să publice costurile reale pentru aceste medicamente, precum și orice costuri de cercetare și dezvoltare și costuri de producție pentru toate medicamentele lor. În plus, sperăm că astfel de corporații precum Novartis vor urma inițiative similare„ fără profit ”pentru orice produse noi COVID-19”, a afirmat un purtător de cuvânt al Organizației Medici fără Frontiere.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu