Număr alarmant de tineri cu diabet de tip 2 care au leziuni oculare

Număr alarmant de tineri cu diabet de tip 2 care au leziuni oculare
octombrie 03 13:00 2021 Timp citire articol: 4 minut(e)

Aproape jumătate dintre tinerii adulți cu diabet de tip 2 dezvoltă retinopatie diabetică, în decurs de zece ani de la diagnosticare, arată o nouă cercetare. Inițial, aproximativ 14% dintre participanții la studiul american au avut modificări foarte timpurii la nivelul ochiului.

,,Când ne-am uitat a doua oară, după doar 7 ani mai târziu, aproximativ jumătate dintre ei se confruntau cu modificări ale ochiului, unii cu boli avansate care nu sunt observate în mod normal până când cineva nu atinge vârsta de 40-50 ani”, a declarat dr. Rose Gubitosi-Klug, autorul studiului, medic endocrinolog pediatru la UH Rainbow Babies and Children’s Hospital din Cleveland.

Studiul, publicat în revista Diabetes Care, este unul dintre cele mai îndelungate la nivel național din SUA, care se concentrează pe diabetul de tip 2 cu debut la tineri.,,Concluziile sale oferă îndrumări cruciale cu privire la gestionarea diabetului și îngrijirea ochilor pacienților tineri și medicilor și publicului”, spune autoarea studiului.

Jumătate dintre pacienții cu vârsta medie de doar 25 de ani prezentau semne de deteriorare a ochilor. Retinopatia diabetică este principala cauză de orbire la adulții în vârstă. Oamenii de știință credeau că ratele retinopatiei diabetice din SUA se vor dubla între 2010 și 2050, „dar cu aceste noi date, ,,ne așteptăm ca această rată să se dubleze mult mai rapid. Eu și colegii mei din pediatrie suntem alarmați”, a afirmat dr. Gubitosi-Klug.

Anterior, studiul TODAY (Opțiuni de tratament pentru diabet la adolescenți și tineri) raportase o prevalență de 13,9% a retinopatiei diabetice la tinerii care au avut diabet de tip 2, timp de aproximativ 5 ani. Șapte ani mai târziu, între 2017 și 2018, 420 din cei 517 participanți inițiali au efectuat din nou teste pentru prezența retinopatiei diabetice și pentru progresul acesteia. În analiza ulterioară, 49% dintre participanți – a căror vârstă medie era de doar 25 de ani – au dezvoltat retinopatie diabetică. În timp ce 39% au avut cazuri ușoare sau foarte ușoare, aproximativ 4% au avut forma cea mai severă de retinopatie diabetică.

În comparație cu pacienții ușor afectați, cei cu o progresie mai mare au avut niveluri mai ridicate ale glicemiei și tensiunii arteriale, precum și mai multe probleme de sănătate.Participanții au reprezentat diverse grupuri etnice și rasiale, inclusiv oameni hispanici, negri și nativi americani considerați cu risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, făcând constatările generalizabile pentru publicul american.

Tratați tinerii mai devreme, preveniți complicațiile!

Se estimează că aproximativ 210.000 de tineri din SUA sub 20 de ani au diabet, potrivit Asociației Americane de Diabet. ,,Acești pacienți ar trebui să se străduiască să-și controleze mai bine nivelul zahărului din sânge și să colaboreze îndeaproape cu medicii lor. Și să nu sară peste aceste examinări oculare”, recomandă Gubitosi-Klug.

Dincolo de concluziile studiului legate de sănătatea ochilor, medicii ar trebui să înțeleagă că cei care fac diabet devreme „la o vârstă fragedă nu dezvoltă doar diabet, ci dezvoltă complicațiile diabetului”.

„Cred că au existat ezitări în tratarea agresivă a acestora cu medicamente pentru diabet sau hipertensiune arterială, deoarece sunt tineri. Dar așteptarea îi pune pe calea dezvoltării acestor complicații”, a precizat cercetătoarea.

„Trebuie să lucrăm cu familiile pentru a depăși barierele, pentru a ne asigura că mâncarea sănătoasă este disponibilă pentru toți și că școlile și copiii se pot concentra împreună asupra unei alimentații sănătoase și a unei activități pentru a preveni ca acești copii să sufere diabet.”

Cu aproximativ 1 din 10 americani diagnosticați cu diabet și alte 88 de milioane cu prediabet, consultațiile oftalmologice ar putea dezvălui semne timpurii de retinopatie diabetică sau alte modificări ale vederii.

„Există vești bune: dacă prindem leziuni timpurii și îmbunătățim controlul diabetului, știm din alte studii că unele probleme oculare se pot îmbunătăți. Așadar, există întotdeauna un avantaj în încercarea de a vă îmbunătăți gestionarea diabetului”, a concluzionat dr. Rose Gubitosi-Klug.

Un alt studiu reliefa că diabetul de tip 2 la tineri crește riscul de deces prematur.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu