Număr în creștere de cazuri de Covid-19, dar 80% sunt forme ușoare. Variantele cele mai răspândite în România

Număr în creștere de cazuri de Covid-19, dar 80% sunt forme ușoare. Variantele cele mai răspândite în România
septembrie 06 11:02 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

România se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de Covid-19 în ultimele două săptămâni, însă majoritatea cazurilor sunt ușoare și nu necesită internare în spital. Pe plan mondial, subvarianta virusului SARS-CoV-2 care provoacă cele mai multe infectări este în prezent EG.5 (Eris), care ar putea fi asociat și cu valul din țara noastră. 

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”,  a explicat, la Medika TV, cum arată situația în unitatea medicală.

“De două săptămâni este o creștere cu 50% față de ce aveam anterior, înregistrăm aproximativ 100 de prezentări în fiecare zi, indiferent de vârstă. E adevărat că 80% sunt forme ușoare, care pot merge acasă, 20% nu sunt neapărat cazurile acelea foarte grave de terapie, dar sunt persoane cu factor de risc și sunt și cei care au complicații pulmonare sau neurologie. Procentul celor care ajung în ATI este destul de mic” a spus dr. Adrian Marinescu.

Totuși, medicii nu se așteaptă la un nou val pandemic de amploare.

„Nu ne gândim că vom avea un val pandemic așa cum era la începuturi, că se întoarce pandemia, că am tot am auzit lucrurile astea. Cred că trebuie să fie o discuție echilibrată, care spune că în momentul în care un virus rămâne mult timp în circulație evident că suferă mutații, cele mai multe nu sunt importante, dar apar noi variante”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.

În prezent, valurile de infectări la nivel mondial sunt asociate subvariantei EG.5, care nu apare încă în raportările Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) privind rezultatele secvențierilor.

În săptămâna 28 august – 3 septembrie în România au fost făcute doar 53 de secvențieri de SARS-CoV-2, din care 31 au fost realizate la Institutul Balș și 22 la Institutul Cantacuzino.

Subvariantele detectate în ultima săptămână în România au fost: 13 cazuri de XBB.1.16, 13 – XBB.2.3, 11 – XBB.1.5, 8 – XBB.1.5+F456L, 3 – GE.1, 2 – BA.2.75, 2 – XBB.1.9.1 și 1 caz – FW.1.

“Noi facem secvențieri destul de mari și am început să facem dinamic acum. Practic, toți pacienții internați cu Covid au și secvențiere. Avem, într-adevăr, această variantă și probabil în viitorul apropiat vom avea și niște cifre exacte ca să ne dăm seama, dacă sunt la fel și în România”, a precizat dr. Marinescu.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu