Un nou val de tuse convulsivă a apărut în 2024, Europa şi Statele Unite, raportând înmulţirea cazurilor de la începutul anului.
Numărul cazurilor din Statele Unite cu această infecţie extrem de contagioasă, cunoscută sub numele de tuse convulsivă (pertussis - „tuse măgărească”), este de aproape cinci ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).
În prezent se înregistrează cel mai mare număr de cazuri din 2014, potrivit datelor CDC, informează CNN.
Situaţia vine pe fondul unei reapariţii a cazurilor şi în Europa, autorităţile sanitare franceze raportând cea mai gravă epidemie din ultimii 25 de ani.
Public Health France a raportat luna trecută că a existat o epidemie în curs de desfăşurare în ţară de la începutul anului 2024 „cu o circulaţie foarte semnificativă a bacteriei care s-a intensificat în ultimele luni”.
Au existat aproape 35.000 de cazuri confirmate de laborator de tuse convulsivă prin testul PCR, iar pertussis a ucis 22 de copii în Franţa în acest an, inclusiv 20 de bebeluşi sub vârsta de un an.
Potrivit agenţiei de sănătate publică, un sistem de supraveghere din Franţa a estimat la peste 130.000 numărul de cazuri examinate de medicii generalişti, informează euronews.
În luna mai, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că statele europene se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului de cazuri de tuse convulsivă începând cu ultimele luni ale anului trecut.
Astfel, numărul de cazuri a crescut de zece ori în primul trimestru al acestui an comparativ cu media anilor precedenţi.
Şi în România, numărul de cazuri înregistrat în primele luni din acest an a fost semnificativ mai mare decât media anilor precedenţi, potrivit datelor publicate în luna mai de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Astfel, în primele patru luni din acest an au fost raportate în România 112 cazuri de tuse convulsivă, faţă de doar 16 cazuri înregistrate în întregul an 2023. Media ultimilor cinci ani prepandemici (2015-2019) a fost de 93 de cazuri.
Cazurile au fost înregistrate în 22 judeţe ale ţării, iar grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani.
„Din numărul total de 112 cazuri, 78% nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente, deşi procentul optim era de 95% cu cel puţin o doză de vaccin”, a precizat INSP.
Tusea convulsivă (pertussis) a provocat deja două decese în România, ambele la sugari.
Specialiştii recomandă prezentarea la medic la apariţia simptomelor sugestive: accese de tuse intense şi prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respiraţie la sugar şi inspiraţie zgomotoasă.
De asemenea, este recomandată vaccinarea la timp a sugarilor şi recuperarea restanţierilor, vaccinarea gravidelor, în vederea asigurării protecţiei sugarului mic, dar şi a mamei, dar şi vaccinarea adulţilor, cu rapel la fiecare 10 ani.
Ce este tusea convulsivă?
Tusea convulsivă, sau pertussis (popular cunoscută ca „tuse măgărească”), este o boală respiratorie foarte contagioasă, provocată de bacteria Bordetella pertussis, care elimina toxine ce determină inflamarea căilor respiratorii.
Boala se manifestă prin accese de tuse violentă, nestăpânită, care fac dificilă respiraţia, putând fi severă şi chiar fatală în cazul copiilor mici, cu vârsta sub 1 an, şi persoanelor vârstnice.
Singura metodă de protecţie este vaccinarea.
Valuri epidemice de tuse convulsivă apar de obicei o dată la 3-5 ani, chiar şi în ţările cu rate înalte de vaccinare, potrivit ECDC.
Valul de anul acesta ar putea fi asociat cu o scădere a ratelor de imunizare în perioada pandemiei de Covid-19.
Deşi pertussis poate debuta cu simptome obişnuite de răceală, boala obişnuia să fie numită „tusea de 100 de zile”, deoarece poate provoca o tuse care durează săptămâni.
Boala este deosebit de periculoasă pentru bebeluşii nevaccinaţi sau parţial vaccinaţi. Bebeluşii pot să nu tuşească din cauza pertussis, ci mai degrabă să aibă dificultăţi de respiraţie sau să devină albaştri.
Experţii spun că cel mai bun mod de a preveni tusea convulsivă este prin vaccinare, iar potrivit ECDC, imunizarea în timpul sarcinii „este foarte eficientă în prevenirea bolii şi a deceselor în rândul nou-născuţilor care sunt încă prea mici pentru a fi vaccinaţi”.
Revenire fără precedent
De obicei, la fiecare trei până la cinci ani apar focare ciclice de pertussis. Epidemia din Statele Unite indică „o revenire la tendinţe mai tipice” după pandemia Covid-19, când cazurile de pertussis au scăzut considerabil, a declarat CDC.
Potrivit Institutului Pasteur din Franţa, pandemia a perturbat regularitatea acestor cicluri.
Într-un raport prezentat luna trecută, institutul a afirmat că anul acesta a avut loc o „revenire fără precedent” a infecţiei.
Oamenii de ştiinţă de la Institutul Pasteur au emis ipoteza că acest lucru s-ar putea datora scăderii imunităţii în timpul pandemiei Covid-19, dar au adăugat că au secvenţiat genomul bacteriei şi au găsit proteine în această epidemie din Franţa care contribuie la virulenţa bacteriei.
De asemenea, aceştia au „identificat un izolat bacterian” rezistent la antibioticele de primă linie şi au afirmat că este necesar să se monitorizeze îndeaproape tulpinile bacteriene responsabile de tusea convulsivă.
Creştere a numărului de cazuri la începutul anului 2024
Un raport ECDC de la începutul acestui an a declarat că au existat aproape 60.000 de cazuri de tuse convulsivă în ţările europene în cursul anului 2023 şi până în aprilie 2024, reprezentând o creştere de peste zece ori faţă de 2021 şi 2022.
În Anglia au existat peste 13.000 de cazuri de pertussis între ianuarie şi august 2024, potrivit Agenţiei de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), şi 10 decese în rândul sugarilor.
Numărul cazurilor a crescut la începutul anului 2024, a declarat UKHSA în această lună „aşa cum era de aşteptat pe baza modelelor sezoniere obişnuite, şi a scăzut, dar a rămas ridicat în comparaţie cu anii pre-pandemici între iunie şi august”.
„Cazurile confirmate în al doilea trimestru al anului 2024 au fost deosebit de ridicate, depăşindu-le pe cele din orice trimestru al anului epidemic 2012”, a adăugat agenţia.
Creşterea relativ mare numărului de infectări este generată şi de numărul scăzut de cazuri din perioada pandemiei, când restricţiile impuse au redus circulaţia infecţiei.
Mai mult, circulaţia scăzută a bolii din perioada 2020-2022 a redus imunitatea populaţiei la infecţie.