Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) avea 27 de angajaţi români la finalul anului trecut, în scădere cu 13 faţă de decembrie 2018, însă niciunul dintre ei nu deţine o funcţie de management, arată raportul anual al agenţiei.
Astfel, în decembrie 2019, EMA avea 818 angajaţi, în scădere de la 901 în decembrie 2018. Românii reprezentau, la finalul anului trecut, al nouălea grup naţional ca mărime, cu o pondere de 3,3% în totalul personalului agenţiei (faţă de 4,4% în decembrie 2018).
Cei mai mulţi angajaţi ai EMA sunt italieni (107), spanioli (97) şi francezi (94).
Ca şi în anul precedent, niciun român nu ocupă o poziţiei de management în cadrul EMA. Potrivit raportului anual, la finalul anului trecut, managementul agenţiei cuprindea 30 de posturi, ocupate de cetăţeni din 14 state membre ale UE – Spania (6 posturi de management), Portugalia, Irlanda, Italia, Franţa, Germania (câte 3), Marea Britanie (2), Austria, Belgia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Lituania şi Olanda (câte un post).
România a avut anul trecut o contribuţie redusă în privinţa implicării în activitatea de evaluare a medicamentelor, fiind raportor în un contract de evaluare a aplicaţiilor pentru punere pe piaţă acordate de Comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA, în timp ce în altre două proceduri a avut rol de co-raportor.