O anomalie genetică afectează răspunsul la tratament al pacienților cu astm

O anomalie genetică afectează răspunsul la tratament al pacienților cu astm
ianuarie 17 10:13 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 1 minut(e)

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Cleveland Clinic a identificat o anomalie genetică asociată cu un răspuns slab la tratamentul obișnuit al pacienților cu astm.

Studiul, prezentat recent în publicația Proceedings of the National Academy of Sciences, arată că pacienții cu astm care au o anumită variantă a unei gene răspund mult mai greu la glucocorticoizi și deseori ajung să dezvolte astm sever.

Echipa de cercetare a descoperit că varianta genetică HSD3B1(1245A) este asociată cu răspunsul la glucocorticoizi, informație utilă din punct de vedere clinic pentru a identifica pacienții care au nevoie de alte tratamente.

“Aceste descoperiri sugerează că este nevoie de testare genetică și tratament personalizat și furnizează informații importante pentru identificarea acelor pacienți care trebuie tratați folosind alte terapii”, a afirmat Nima Sharifi de la Cleveland Clinic, care a condus echipa de cercetare, citată de sciencedaily.com.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat asocierea între genomul pacientului și funcțiile plămânilor la peste 500 de pacienți cu astm care primeau tratament oral zilnic cu glucocorticoizi sau tratament fără glucocorticoizi.

Echipa a descoperit că o mutație a genei HSD3B1 – mai exact, varianta HSD3B1(1245A) a acestei gene – este asociată cu afectarea funcțiilor plămânilor și cu rezistență la tratamentul cu glucocorticoizi.

Cercetări anterioare au arătat că gena HSD3B1 codează o enzimă care transformă hormonii androgeni mai puțini activi în androgeni mai puternici.

Chiar dacă este nevoie de studii suplimentare, cercetătorii suspectează că efectul variantei genetice HSD3B1(1245A) asupra funcțiilor plămânilor poate fi atribuit inhibării acestui proces.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu