O descoperire semnificativă îmbunătăţeşte prognosticul pacienţilor cu cancer de prostată

O descoperire semnificativă îmbunătăţeşte prognosticul pacienţilor cu cancer de prostată

Cercetători din Suedia au descoperit o modalitate mai rapidă şi mai uşoară de a identifica o formă agresivă de cancer.

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer la bărbaţii din Suedia. Cercetătorii de la universitatea Umeå au descoperit o nouă funcţie a unor proteine specifice din calea de semnalizare a factorului de creştere şi transformare beta (TGF-β), o cale semnificativă care afectează modul în care celulele canceroase cresc şi se răspândesc.

Descoperirea poate avea implicaţii asupra tratamentului cancerului şi face posibilă identificarea mai uşoară şi mai devreme în cursul bolii a bărbaţilor expuşi riscului de a dezvolta cancer de prostată agresiv şi care pune viaţa în pericol.

„Am descoperit o funcţie nouă, necunoscută anterior, a receptorului de tip I TGF-β (TbRI), care este o proteină importantă de semnalizare în celulele canceroase. Studiile anterioare au arătat că semnalizarea TGF-β este importantă în dezvoltarea mai multor forme de cancer. Cu ajutorul acestei noi descoperiri putem oferi tratament mai devreme bărbaţilor cu cancer de prostată cu risc ridicat. Descoperirile noastre sunt semnificative pentru un grup mare de pacienţi cu cancer de prostată şi există motive să credem că şi alte grupuri de pacienţi vor beneficia de aceste constatări”, a declarat Maréne Landström, profesor de patologie la departamentul de bioştiinţe medicale la Umeå.

Pentru această descoperire, cercetatorii au solicitat un brevet.

„Descoperirea noastră este un progres în cercetarea cancerului şi în semnalizarea TGF-β. Am descoperit că AURKB, care este o kinază de obicei supraexprimată în celulele canceroase, interacţionează cu TβRI în timpul diviziunii celulare a celulelor cancerului de prostată şi a celulelor canceroase din neuroblastom, o formă frecventă de cancer la copii”, a declarat la rândul său, Jie Song, autorul articolului publicat sâmbătă în eBioMedicine.

„Am arătat, de asemenea, că TRAF6, o enzimă care provoacă aşa-numita poliubiquitinare legată de K63, adaugă ubiquitină la AURKB pe doi aminoacizi şi, prin urmare, contribuie la activitatea kinazei AURKB atunci când celulele canceroase proliferează. Prin tehnica PLA in situ, arătăm că poliubiquitinarea legată de K63 a kinazei AURKB este prezentă în adenocarcinom pulmonar, cancer de prostată şi carcinom cu celule renale clare. Mai mult decât atât, complexul AURKB-TβRI este corelat cu malignitatea cancerului de prostată. Rezultatele noastre sugerează că AURKB-TβRI poate fi un biomarker util pentru depistarea precoce a cancerului de prostată avansat, ceea ar fi de un beneficiu clinic uriaş în dezvoltarea de medicamente de precizie pentru tratarea cancerului de prostată”, a mai precizat cercetătorul, menţionând că echipa investighează în continuare mecanismele moleculare pentru a determina modul în care aceste proteine îşi pot afecta reciproc activitatea.

Oamenii de ştiinţă estimează doi-trei ani pentru a dezvolta un test pe baza acestor descoperiri.

viewscnt