O firma japoneză de biotehnologie a dezvoltat primul test de screening precoce din lume pentru cancerul pancreatic folosind viermi minusculi

O firma japoneză de biotehnologie a dezvoltat primul test de screening precoce din lume pentru cancerul pancreatic folosind viermi minusculi
decembrie 02 10:54 2022 Timp citire articol: 2 minut(e)

O firmă de biotehnologie japoneză anunță că a dezvoltat primul test de screening precoce din lume pentru cancerul pancreatic, folosindu-se de nasurile puternice ale unor viermi minusculi.

Compania Hirotsu Bio Science și-a lansat luna aceasta testul N-NOSE plus Pancreas, prin marketing direct către consumatorii din Japonia și își propune să introducă testul și pe piața din Statele Unite până în 2023, informează Reuters.

Testul ar costa în jur de 500 de dolari.

Utilizatorii trimit prin poștă, o probă de urină colectată într-o pungă specială, la un laborator, unde este pusă într-un vas Petri ce conține o specie de nematozi (viermi), cunoscuți științific sub numele de C. Elegans.

Acești viermi au simțuri olfactive mult mai puternice decât câinii, susține compania, și pot „mirosi” celulele canceroase.

Viermii lungi de 1 milimetru pot fi un instrument de diagnosticare puternic, spune fondatorul companiei și directorul executiv Takaaki Hirotsu, care îi cercetează de 28 de ani.

„Ceea ce este foarte important în depistarea precoce a cancerului este capacitatea de a-l detecta când există în cantități foarte reduse”, a declarat Hirotsu pentru Reuters.

„Și când vine vorba de asta, cred că tehnologia nu are nicio șansă împotriva capacităților pe care le au organismele vii”, a mai spus cercetătorul.

Compania Hirotsu Bio a lansat primul său test N-NOSE pentru consumatori, în ianuarie 2020, susținând că are capacitatea de a indica dacă utilizatorii sunt sau nu expuși unui risc crescut de cancer.

În jur de 300.000 de oameni și-au făcut testul original, și aproximativ 5%-6% obținând citiri pentru un risc crescut de cancer.

În cea mai recentă versiune a testului, compania a modificat codul genetic al viermilor, astfel încât aceștia să se îndepărteze de mostrele de cancer pancreatic.

Hirotsu Bio a dezvoltat testul pentru cancerul pancreatic din cauza dificultății sale de diagnostic și a vitezei cu care progresează.

Pe viitor compania își propune să adapteze testul pentru cancerul de ficat, de sân și de col uterin.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu