O metodă imagistică pentru detectarea complicațiilor la începutul sarcinii, dezvoltată de cercetători

O metodă imagistică pentru detectarea complicațiilor la începutul sarcinii, dezvoltată de cercetători
iulie 29 13:41 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Cercetătorii americani au dezvoltat o nouă metodă imagistică pentru a măsura starea de sănătate a placentei. Metoda ar putea ajuta clinicienii să identifice complicațiile la începutul unei sarcini.

Placenta joacă un rol cheie în dezvoltarea intrauterină a fătului și morbiditatea sarcinii, precum și în sănătatea neonatală, pediatrică și chiar pentru tot parcursul vieții.

Ca sursă primară de oxigen și nutrienți pentru un făt în curs de dezvoltare, dezvoltarea anormală a placentei poate fi periculoasă și a fost legată de multe rezultate adverse, inclusiv anomalii ale creșterii fătului, preeclampsie (dezvoltarea hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii), travaliu prematur și nașterea fătului mort.

Fiind un organ dinamic care evoluează pe parcursul sarcinii pentru a sprijini dezvoltarea fătului,  o funcționalitate slabă a placentei chiar de la începutul sarcinii ar putea deveni o preocupare în continuă creștere pentru sănătatea mamei și a copilului.

O echipă de cercetători de la Oregon Health & Science University (OHSU) și-au propus să reducă aceste complicații, care pot apărea la făt sau la mamă din cauza insuficienței placentare.

Ei au efectuat un studiu pentru a explora modul în care examinarea RMN ar putea fi folosită pentru a oferi clinicienilor o privire mai detaliată asupra sănătății placentei, comparativ cu ecografia tradițională, și pentru a înțelege mai bine eficacitatea unui RMN în detectarea anomaliilor placentei din timpul sarcinii.

Studiul a adunat date de la 316 femei însărcinate și a inclus persoane considerate, atât cu risc scăzut, cât și cu risc ridicat pentru complicații ale sarcinii.

Echipa de cercetare de la OHSU a dezvoltat și validat un protocol RMN care detectează un semnal în sânge legat de conținutul de oxigen. Această citire este cunoscută sub numele de valoarea T2*, și oferă informații cheie despre disponibilitatea oxigenului și fluxul sangvin din placentă. Oxigenul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea fătului, așa încât, atunci când aceste valori se abat de la limitele normale, sugerează că ceva ar putea fi în neregulă.

Valorile T2* în afara intervalului normal ar putea indica o problemă legată de alimentarea cu oxigen a sângelui matern, de transportul placentar compromis sau de utilizarea oxigenului de către făt.

Rezultatele studiului sugerează că inclusiv datele de la începutul sarcinii, de la săptămâna 10 până la 20, pot fi eficiente în identificarea sarcinilor cu risc.

Examenele RMN din studiu au fost efectuate folosind protocolul imagistic dezvoltat de echipa OHSU, care ar putea fi implementat pe aproape toate scanerele RMN moderne, iar analiza datelor este rapid de efectuat, indicând faptul că această metodă poate fi ușor de adoptat și extins pentru a fi utilizată în toate setările prenatale de îngrijire a sănătății.

Studiul a fost publicat luna aceasta în PLOS One.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu