VIDEO O descoperire majoră: O nouă posibilă cauză a bolii Alzheimer?

VIDEO O descoperire majoră: O nouă posibilă cauză a bolii Alzheimer?
septembrie 07 09:44 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

O echipă de oameni de știință americani a anunțat că a descoperit o nouă cauză pentru boala Alzheimer și demența vasculară, după ce a identificat o nouă cale de moarte celulară.

Un nou studiu, condus de oamenii de știință de la Universitatea pentru Sănătate și Știință din Oregon (OHSU), Statele Unite, și publicat în revista Annals of Neurology, dezvăluie pentru prima dată că o formă de moarte celulară cunoscută sub numele de feroptoză – cauzată de o acumulare de fier în celule – distruge celulele microglia, un tip de celule implicate în răspunsul imunitar al creierului, în cazurile de Alzheimer și demență vasculară.

Cercetătorii au realizat studiul examinând țesutul cerebral uman post-mortem al pacienților cu demență.

„Este o descoperire majoră”, a declarat autorul principal Stephen Back, doctor în medicină în științe neurologice și profesor de pediatrie în cadrul facultății de medicină OHSU, într-un comunicat al universității.

Prof. Back a studiat de mult timp mielina, învelișul protector care acoperă și izolează fibrele nervoase din creier, inclusiv întârzierile în formarea mielinei la copiii prematuri.

Noua cercetare extinde această linie de lucru prin descoperirea unei forme în cascadă de neurodegenerare declanșată de deteriorarea mielinei.

Echipa a făcut această descoperire folosind o tehnică nouă dezvoltată de autorul principal al studiului, Philip Adeniyi,  cercetător postdoctoral în laboratorul profesorului Back.

(VIDEO-ul prezintă o reconstrucție confocală 3D a unei celule microgliale degenerative (DM) vizualizată cu lanțul ușor de feritină (FTL; roșu), care extinde un fagozom proeminent care conține resturi de mielină vizualizate cu MBP (myelin basic protein, în verde; vârf de săgeată), contracolorare DAPI – un colorant fluorescent care se leagă puternic de regiunile bogate în adenină-timină din ADN – albastru.Credit: Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon,  Annals of Neurology, 2023).

Cercetătorii au descoperit că microglia se degenerează în materia albă a creierului pacienților cu Alzheimer și demență vasculară.

Microglia sunt celule rezidente în creier implicate în mod normal în curățarea resturilor celulare ca parte a sistemului imunitar al organismului. Atunci când mielina este deteriorată, microglia intervine în masă pentru a curăța resturile.

În noul studiu, cercetătorii au descoperit că microglia însăși este distrusă de acțiunea de curățare a mielinei bogate în fier – o formă de moarte celulară cunoscută sub numele de feroptoză.

Având în vedere concentrarea intensă a comunității științifice asupra cauzei care stă la baza demenței la adulții în vârstă, prof. Back a declarat că este uimitor faptul că cercetătorii nu au făcut legătura cu feroptoza până acum.

„Am ratat o formă majoră de moarte celulară în boala Alzheimer și în demența vasculară”, a spus prof. Back.

„Nu acordasem prea multă atenție microgliilor ca posibile celule vulnerabile, iar leziunile materiei albe din creier au primit relativ puțină atenție”, a precizat el.

Echipa de la OHSU a descoperit inițial degenerarea microgliilor în mostre de țesut, a explicat prof. Back. Ulterior, echipa a dezvoltat o tehnică nouă de imunofluorescență pentru a determina dacă toxicitatea fierului poate provoca degenerarea microglială în creier.

Acest lucru este, cel mai probabil, rezultatul faptului că fragmentele de mielină sunt la rândul lor bogate în fier, a explicat prof. Back. De fapt, celulele imune mureau în timpul serviciului, a spus el.

„Toată lumea știe că microglia este activată pentru a media inflamația, dar nimeni nu știa că acestea mor în număr atât de mare. Este pur și simplu uimitor că ne-a scăpat acest lucru până acum”, a comentat prof. Back.

Studiul constată că efectul în cascadă al degenerării microgliilor pare să fie un mecanism de avansare a declinului cognitiv în boala Alzheimer și în demența vasculară, potrivit profesorului Back.

El se așteaptă ca, în viitor, companiile farmaceutice să folosească această nouă descoperire pentru a dezvolta compuși axați pe reducerea degenerării microgliale în creier.

„Aceasta este următoarea direcție pe care o va urma acest domeniu”, crede prof. Back.

„O descoperire ca asta va stimula mult entuziasm în industria farmaceutică pentru a dezvolta compuși importanți din punct de vedere terapeutic”, a declarat el.

Potrivit profesorului american, cauza care stă la baza inițierii ciclului de declin se referă probabil la episoade repetate de flux sanguin scăzut și de livrare de oxigen către creier de-a lungul timpului, din cauza unui AVC acut sau a unor afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea și diabetul.

„Demența este un proces care durează ani și ani de zile”, a comentat prof. Back. „Trebuie să abordăm acest proces degenerativ încă din primele zile pentru a avea un impact, astfel încât să nu scape de sub control”, a mai comentat profesorul.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu