O nouă imunoterapie pentru recuperarea după AVC a obținut rezultate pozitive în testele preclinice

O nouă imunoterapie pentru recuperarea după AVC a obținut rezultate pozitive în testele preclinice
mai 22 14:44 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

O nouă imunoterapie dezvoltată pentru recuperarea mai rapidă după un accident vascular cerebral (AVC) a obținut rezultate pozitive în testele preclinice realizate pe animale. 

Terapia stimulează crearea de celule imune în creier în zilele de după apariția AVC, îmbunătățind funcțiile neurologice, potrivit unui studiu publicat recent în “Immunity”.

Noua terapie a fost dezvoltată de cercetători de la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh, Statele Unite. Potrivit cercetătorilor, o populație de celuele imune specializate, numite celule T regulatoare (Treg), are un rol esențial în repararea țesuturilor afectate de AVC și grăbește recuperarea după un astfel de eveniment.

Stimularea celulelor Treg folosind anticorpi reprezintă un tratament foarte complex, destinat inițial ca terapie după transplant sau pentru pacienții cu diabet.

Însă echipa de cercetători a testat o astfel de terapie pentru AVC, iar rezultatul a fost îmbunătățirea funcțiilor cognitive la doar câteva săptămâni după producerea AVC în testele realizate pe șoareci, comparativ cu animalele care nu au primit o astfel de terapie.

Astfel, echipa a folosit un tratament cu anticorpi numit “IL-2:IL-2Ab” care a fost administrat șoarecilor pentru a stimula crearea celulelor Treg după un AVC.

Rezultatul a fost că substanța albă s-a recuperat mai repede și funcțiile neurologice au revenit mai bine pe termen lung în urma administrării terapiei.

În plus, cu cât șoarecii aveau un nivel mai ridicat de celule Treg, cu atât recuperarea a fost mai rapidă după un AVC.

“Frumusețea acestui tratament este fereastra terapeutică foarte largă. În cazul celor mai multe cazuri de AVC, există o fereastră terapeutică de doar 4 ore și jumătate sau chiar mai puțin în care trebuie administrată tromboliza sistemică cu rtPA pentru a redeschide vasele sanguine blocate și pentru a salva neuronii”, a explicat dr. Xiaoming Hu, profesor asociat la Pitt’s School of Medicine și coautor al studiului, citat de sciencedaily.com.

Studii anterioare s-au concentrat pe dezvoltarea de noi medicamente care să reducă rata de pierdere a neuronilor în cazul unui AVC.

Noul tratament are un avantaj față de această metodă deoarece celulele Treg rămân active câteva săptămâni după un AVC, în timp ce terapiile existente își pierd eficacitatea după ce neuronii mor.

Cercetătorii intenționează să testeze noua terpie în studii clinice.

  Citește mai multe despre:
  Categorii: