Un grup de lucru urmează să elaboreze o lege unitară pentru malpraxis şi despăgubiri, care să deservească interesul tuturor categoriilor de profesionişti din sectorul de sănătate, potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a criticat un proiect înaintat de Colegiul Medicilor.
În 2022, Colegiul Medicilor din România (CMR) a iniţiat o dezbatere privind reglementarea malpraxisului, considerând că sistemul actual al poliţelor de malpraxis este ineficient şi nu oferă o protecţie reală medicilor. Ulterior, propunerile au căpătat consistenţă într-un proiect de modificare a legislaţiei actuale, însă acesta a fost primit cu reticenţă de factorii decidenţi.
"Trebuie să existe, totuşi, un sistem de asigurări pe care îl încheie personalul medical care să permită aceste despăgubiri, dar nici nu trebuie să fie împovărătoare. A circulat un proiect făcut de Colegiul Medicilor care, din păcate, ar fi făcut foarte dificilă practicarea profesiei, pentru că primele de asigurare care erau propuse acolo nu aveau niciun fel de limită şi puteau să ducă la imposibilitatea obţinerii dreptului de liberă practică dacă nu plăteai o sumă mare - de exemplu, 1.000 de euro pe lună”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Potrivit ministrului, există deja un grup de lucru care urmează să elaboreze un proiect de lege. Din grupul de lucru urmează să facă parte reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, Ordinului Asistenţilor Medicali şi altor organisme profesionale interesate.
"Trebuie să avem o lege unitară, care să deservească interesul tuturor categoriilor de profesionişti”, a mai spus ministrul.
Colegiul Medicilor a propus înfiinţarea unui corp al experţilor medicali care să realizeze expertiza judiciară în cazurile de malpraxis, dar şi îmbunătăţirea sistemului poliţelor de asigurare pentru medici în caz de malpraxis, astfel încât plata despăgubirilor materiale şi morale pentru pacienţii care au suferit prejudicii să fie preluată în mod real şi efectiv de asigurători în temeiul poliţei emise.
Printre propuneri se numără şi realizarea de expertize medico-legale în cazul unei suspiciuni de malpraxis. Ulterior, ministrul Sănătăţii s-a declarat împotriva acestei propuneri a Colegiului Medicilor, acuzând că demersul a fost lipsit de transparenţă.