O nouă metodă poate detecta cancerul de sân în stadiu incipient în două minute

O nouă metodă poate detecta cancerul de sân în stadiu incipient în două minute
noiembrie 30 15:31 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Cancerul de sân este atât al doilea cel mai frecvent cancer, și a doua cauză principală de deces prin cancer pentru femeile canadiene. Cu cât o tumoră malignă este depistată mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire ale unei femei sunt mai mari. Acum, o echipă de cercetători canadieni de la Universitatea din Waterloo sunt pionierii unei metode care poate detecta cancerul de sân la femei suficient de devreme pentru ca acestea să primească un tratament care să le salveze viața.

Tehnologia inovatoare își propune să fie mai precisă și mai ieftină decât cele mai comune instrumente de diagnosticare actuale, cum ar fi mamografia cu raze X, ultrasunetele și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).

Testele au fost efectuate în două minute și au folosit mai puțină energie decât un smartphone.

Totodată, examinarea este mai sigură decât razele X, care expun pacienții la radiații de nivel înalt care pot deteriora ADN-ul și pot provoca cancer.

Lucrarea de cercetare a fost publicată în revista Scientific Reports.

„Suntem foarte aproape de a oferi o metodă de detectare a cancerului de sân într-un stadiu incipient, care este ieftină și inofensivă pentru femei”, a declarat prof. dr. Omar Ramahi, cercetător principal și profesor la Departamentul de inginerie electrică și informatică din Waterloo.

Cercetătorul canadian a început să exploreze noi modalități de detectare a cancerului de sân în stadiu incipient în 2001 și, în ultimii cinci ani, a studiat potențialul undelor electromagnetice de joasă frecvență.

Împreună cu echipa sa de cercetare, au făcut ceea ce el a descris ca fiind „o mare descoperire”, și anume faptul că frecvențele electromagnetice foarte joase „călătoresc în linie dreaptă”.

Echipa canadiană este prima care a făcut această descoperire.

Dispozitivul de diagnosticare pe care l-au creat imită oarecum mamografia cu raze X, dar fără dezavantajele acesteia.

În locul razelor X, energia electromagnetică de joasă frecvență este emisă de o antenă, asemănătoarei celei dintr-un smartphone.

Odată ce energia pătrunde în sânii pacientei, este captată de o metasuprafață sau de o placă de circuit, formată în întregime din pixeli, fiecare dintre aceștia acționând ca un receptor.

Inteligența artificială (AI) interpretează apoi imaginile care provin de la placa de circuit, eliminând necesitatea ca un tehnician uman să analizeze rezultatele.

Tehnologia poate localiza dimensiunea și locația unei tumori, chiar și în cazul sânilor cu țesut dens, lucru pe care sistemele actuale de diagnosticare îl pot rata.

Echipa și-a testat sistemul pe structuri artificiale concepute pentru a imita proprietățile sânului unei femei umane.

„Rezultatele sunt extrem de încurajatoare”, spune el, menționând că tehnologia lor nu are până acum concurență.

Echiva va dezvolta în continuare un sistem care, cu aprobarea autorității de reglementare Health Canada, să poată fi testat pe subiecți umani.

În prezent cercetătorii dezvoltă un prototip pentru fabricarea tehnologiei, cu scopul a crea un dispozitiv care să fie suficient de ieftin pentru a fi utilizat în toate țările din lume și suficient de accesibil pentru ca femeile să îl folosească cu aceeași comoditate și frecvență ca și testarea tensiunii arteriale în farmacii.

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu