O terapie împotriva unei forme rare de cancer care afectează măduva osoasă, autorizată în SUA

O terapie împotriva unei forme rare de cancer care afectează măduva osoasă, autorizată în SUA
septembrie 16 11:14 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Producătorul britanic de medicamente GSK a anunțat vineri că Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat terapia sa cu administrare orală, pentru tratarea anemiei la pacienții cu un tip de cancer al măduvei osoase numit mielofibroză.

Autorizarea FDA vine după ce, în iulie, autoritatea de reglementare în domeniul sănătății și-a amânat decizia pentru a analiza date suplimentare.

Terapia cu substanța activă momelotinib, a fost autorizată pentru pacienții care au fost tratați anterior cu o clasă de medicamente antiinflamatoare, numite inhibitori de kinaze Janus (JAK), molecule mici care intră în celulă și acționează prin blocarea unor căi de semnalizare importate ale inflamației.

Medicamentul momelotinib este un inhibitor JAK1, JAK2 și ACVR1 dezvoltat pentru tratamentul mielofibrozei, o formă rară de cancer care afectează măduva osoasă.

În timp ce terapia GSK, autorizată pentru punerea pe piață sub numele de marcă Ojjaara, aparține, de asemenea, aceleiași clase de tratamente, aceasta ajută în plus la scăderea nivelului unei proteine numite hepcidină, care reglează modul în care organismul utilizează fierul.

Mielofibroza este asociată cu niveluri ridicate de hepcidină și perturbă producția de celule sanguine de către organism, cauzând adesea anemie severă sau o deficiență de globule roșii.

Persoanele cu anemie declanșată de mielofibroză au nevoie transfuzii periodice de sânge pentru a-și îmbunătăți numărul de celule roșii din sânge.

Această formă rară de cancer afectează mai puțin de 50.000 de pacienți din Statele Unite, potrivit datelor guvernamentale ale Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Tratamentul este primul și singurul autorizat în Statele Unite pentru acest tip de cancer.

Autorizarea de vineri se bazează pe datele unui studiu în stadiu avansat care a arătat că terapia a reușit să reducă simptomele bolii și dependența pacienților de transfuzii de sânge, comparativ cu pacienții care au primit un alt tratament împotriva anemiei numit danazol, informează Reuters.

Într-un efort de a-și stimula activitatea în domeniul cancerului, GSK a adăugat aceste tratament în portofoliul său prin cumpărarea, anul trecut, cu 1,9 miliarde de dolari, a companiei Sierra Oncology, dezvoltator de medicamente pentru cancer.

Divizia de medicamente oncologice a GSK, care a reprezentat 2% din vânzările sale totale în 2022, a suferit anul trecut eșecuri la testele cu doi compuși pentru cancer.

Sierra a achiziționat anterior momelotinib de la Gilead Sciences în 2018 pentru o plată inițială de 3 milioane de dolari, și plăți eșalonate de până la 195 de milioane de dolari.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu